Reuters haber ajansından Nick Tattersall ve Alexander Winning, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın salı günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmeyi Türkiye'nin ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri açısından inceleyen bir analiz yayınladı. "Türkiye'deki darbe girişimi Batı'yla ilişkileri gererken, Rusya ile yumuşama hız kazanıyor" başlıklı analizde, Erdoğan'ın St. Petersburg ziyaretiyle birlikte darbe girişiminden sonra ilişkilerin gerildiği ABD ve AB'ye mesaj vereceği ifade edildi. 'Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeye hazırlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ziyaretiyle Avrupa'ya durup düşünme fırsatı vermeyi umduğunu' ifade eden Tattersall ve Winning, ziyaretin zamanlamasıyla ilgili şu yorumda bulundu:

"Türk yetkililer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın St. Petersburg ziyaretinin NATO'ya üye olan ve AB'ye girmeye çalışan ülkenin Batı'ya sırtını döndüğü anlamına gelmediği konusunda ısrar ediyor. Türk yetkililere göre, bu ziyaret 15 Temmuz darbe girişiminden haftalar önce başlayan Türkiye-Rusya yakınlaşmasının bir sonraki adımını oluşturuyor. Fakat Moskova ile buzların erimesi, Ankara'nın Batı ile ilişkilerin neredeyse hiç olmadığı kadar gerildiği bir döneme denk geliyor."

"Erdoğan, başka stratejik seçenekleri olduğu mesajı verecek"

"Başta Erdoğan olmak üzere Türkiye'deki pek çok kişi, Batı'nın darbe girişimi sonrasında başlatılan tasfiye sürecine yönelik endişelerini dile getirip 230'dan fazla kişinin yaşamını yitirdiği kanlı olaylara sessiz kalmasına kızıyor" ifadeleriyle devam eden analizde Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen'in Erdoğan'ın Rusya ziyaretine ilişkin yaptığı analize de yer verdi. Ülgen, "Putin ile yapacağı görüşme Erdoğan için kesinlikle Türkiye'nin Batı'daki ortaklarına diğer stratejik seçenekleri olduğu mesajını verme fırsatı anlamına geliyor" yorumunda bulundu.

"Darbe girişimi, Türkiye ile Rusya'yı birbirine yaklaştırdı"

Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi Genel Müdürü Andrey Kortunov ise "Batı söz konusu olduğunda, Rusya ve Türkiye'nin iki dışlanmış ülke olduğu söylenebilir. Görünüşe bakılırsa, başarısız darbe girişimi Türkiye'yi Rusya'ya yaklaştırdı. Fakat iki ülke arasında hala ciddi farklar bulunuyor" analizini yaptı. Söz konusu fark ve anlaşmazlıkların 'Moskova'nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı desteklediği Suriye konusunda ve Türkiye'nin Ermenistan'a karşı Azerbeycan'ı desteklediği Bağlık Karabağ sorununda yoğunlaştığı' ifade edilirken Washington'ın Erdoğan'ın Rusya gezisi ve sonrasını yakından izleyecek gibi göründüğü ifade edildi. 

"Rusya-Türkiye işbirliği Avrupa için daha korkutucu olabilir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya gezisi sonrasında iki ülke ilişkilerinde yaşanabilecek iyileşme ve yakınlaşmanın 'Avrupa için daha korkutucu olabileceği' yorumunda bulunulan analizde ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin zamanlaması Batı'ya bir mesaj olarak yorumlanabilse de bu hareketin Türkiye'nin tamamen Rusya'ya yaklaşacağı veya ABD-Türkiye ilişkilerinde kalıcı hasara sebep olacağı konusunda şüpheler var. Fakat Ankara ve Moskova arasında kurulabilecek daha yakın bağlar Avrupa için daha büyük bir sorun teşkil edebilir."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr