Osman Dönemi’nden kalma bölgede tek tarihi eser olan ve büyük kısmı halen ayakta kalan hamamın çevresine, madde bağımlıları ve define avcılarından korumak amacıyla tel örgü çekilerek, giriş kısmına ise üzerinde asma kilit bulunan demir kapı konuldu. Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü hamamın onarım projesi hazırlayarak restorasyonunu için hazırlaklarını sürdürüyor.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, tarihi hamamın bölgede büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Hamam Keşan’ın ve bölgenin en önemli eserlerinden biri. Hersekzade Ahmet Paşa Camii ile birlikte bir ecdat yadigarı. Hamam Hersekzade Vakfı yapıları içinde yer alması nedeniyle de önemlidir. Çünkü bu hamam bölgenin en önemli Osmanlı dönemi yapısı olan camii ile bir bütün oluşturmakta ve mutlaka korunması gerekir” dedi. Engin Beksaç, tarihi yapının madde bağımlıları, evsizler ve define arayanlar tarafından oldukça deforme edildiğini ifade ederek, tel örgü ve asma kilitli demir kapının çözüm olmayacağını söyledi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Edirne Bölge Müdürlüğü yetkililer ise hamam restorasyonunun kurul tarafından projesinin onaylandığını ancak 2016 yatırım programı dahilinde olmadığını ve yakın zamanda herhangi bir restorasyon çalışma yapılmayacağını bildirdi.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr