Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’i hapis cezasından, bugünlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Vermiş olduğu karara sadece sessiz kalırım ama kabul etmek durumunda değilim. Verdiği karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum" dediği ve AKP hükümetinin bazı bakanları tarafından çok sert eleştirilen, hatta “kapatılması” önerilen Anayasa Mahkemesi’nin kurtardığı ortaya çıktı.

Sözcü'nün haberine göre, Türkeş, 40 gün önce doğan oğlu Alparslan’ın annesiyle, bir önceki eşinden 14 yıl boşanamaması nedeniyle, resmen evlenemediğini açıklamıştı. Türkeş, yaptığı yazılı açıklamada da, yeni doğan oğlunun annesiyle de, “dini, ahlaki ve örfi tüm vecibeleri yerine getirerek, aleni ve meşru bir aile hayatı sürdürmekte olduğunu” vurgulamıştı.

Türkeş’in “dini vecibeleri yerine getirdim” ifadesi de, oğlunun annesi ile “imam nikahı ile evlenmesi” olarak yorumlanmıştı

6 AY ÖNCE SUÇTU

Türk Ceza Kanunu’na göre, vatandaşların resmi nikah olmadan dini nikah yapması, 9 ay öncesinde hukuken “suç” sayılıyordu.

TCK’nin 230. maddesinin 5. maddesine göre, “aralarında evlenme olmaksızın evlenmenin dinsel törenini yaptıranlar hakkında 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası verilmesi” öngörülüyordu.

HAPİS CEZASINDAN AYM KURTARDI

Daha önceki eşiyle 14 yıldır boşanma davası süren Türkeş’in durumu da, tam olarak bu maddeye giriyordu.

Ancak Türkeş’i hapis cezasından, Anayasa Mahkemesi Kurtardı.

AYM, 27-05-2015 tarih ve 2015-51 sayılı kararı ile, sözkonusu maddeyi iptal etmişti. Böylece, resmi nikah olmadan, sadece dini nikahla evlenmek, suç olmaktan da çıkarılmıştı.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr