Ambulansların kırmızı renkte olduğunu, Sağlık Bakanlığına bağlı 112 ekipleriyle bazı özel hastane ambulanslarında bu yetkinin bulunduğunu hatırlatan İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Kemal Memişoğlu, "Biz acilde, Sarı-Yeşil- Kırmızı renkli hastanın farkını anlattığımız gibi ambulansın gerçeği ile hasta nakil aracını da anlatmamız gerekiyor. Bazı özel hastanelere de biz bu yetkiyi veriyoruz. Bunların da renkleri standarttır. Ama mavi hasta nakil aracı, diyaliz aracı gibi araçlar ambulans sınıfında değildir" diye konuştu.

"İSTANBUL'A AİLE HEKİMİNE İHTİYAÇ VAR"

İstanbul'a atanan hekimlerle ilgili tercihlerin alındığını söyleyen Memişoğlu, "Bu hafta içi yerleştirmeleri yapılacak. Eğer fiziki olarak şu anda mağdur olacaklarsa kendi isteklerine bağlı olarak farklı yönlendirmelerini gerçekleştireceğiz" dedi. İstanbul'un aile hekimine ihtiyacı olduğunu söyleyen Memişoğlu, "Bazı bölgelerde hastası az. Bazı bölgelerde çok. Bazıları motivasyonunu kaybetmiş, bazıları da ne yapılacağı konusunda beklenti içinde. Ocak ayına kadar gerekli düzenlemeyi yapacağız" diye konuştu.  

 NORMAL DOĞUMA ÖDÜL, SEZARYENE CEZA YOK

Normal doğumun fizyolojik olduğunu, sezaryenin de cerrahi müdahale olduğunun topluma anlatılması konusunda basın mensuplarından yardım isteyen Memişoğlu, "Biz sezaryeni yüzde 20'nin altına düşüren, yüzde 15'i hedefleyen, ideal olan yüzde 10'u bulan hastanelere biz bakış açımızın olumlu olduğunu söylüyoruz. Olumlu yapanı ödüllendireceğiz, cezalandırmayacağız kimseyi" dedi.

SURİYELİLERE SAĞLIK HİZMETİ

Geçici kimliği olan Suriyelilerin, normal sosyal güvenliği olan vatandaş gibi sağlık hizmetlerinden yararlandırmayı sürdüreceklerini söyleyen Memişoğlu, "Suriyeli olupta hekim olan ve bunu kanıtlamış sağlık çalışanına da biz çalışma izni de verebilir haldeyiz. Ama bunu kötü niyetli olarak merdiven altlarında sağlık hizmeti sunumuna kesinlikle müdahale ediyoruz" dedi. Memişoğlu bu konuda vatandaşlardan ihbar beklediklerini de sözlerine ekledi.

ASKERİ HASTANELERİN DURUMU

Askeri hastanelerin de, kurum hastaneleri gibi Sağlık Bakanlığına geçtiğini hatırlatan İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Kemal Memişoğlu, "Bakanlığının hizmetine geçen, bakın el konulan falan değil; oradaki eğitimiyle, hizmetiyle sağlık bakanlığı hizmetine geçmiş durumda. Olağanüstü hal olduğu için insanlar farklı algılıyor olabilir. Askeriyenin görevi, sağlık hizmeti sunmak değildir ama askeri sağlık hizmeti sunmak sağlık hizmetinin borcudur ve yapar bunu. Askeri sağlık hizmeti başka, askerlerin sağlık hizmeti sunması başka bir şeydir. Zaten şu anda orada hala eski ekip çalışıyor. Orada 'siz çıkın biz geldik' değil. Orayı ziyaret etmenizi istiyorum. İyi işler yapılan bir hastane, daha da iyi işler yapılacak" şeklinde konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr