Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ilk kez tüm üniversitelerin akademik yılı açılış törenini Saray’ında birleştirdi. Tüm üniversite rektörlerinin eksiksiz katıldığı toplantıda Erdoğan, AKP’nin rektörlük seçimleri ile ilgili daha önce yasa teklifi olarak Meclis gündemine getirdiği, ancak tepkilerin ardından geri çektiği düzenlemeyi yeniden önerdi.

Erdoğan, “Görünüşte demokratik olan rektörlük seçimleri üniversitelerde gruplaşmaları, hizipleşmeleri, kırgınlıkları artıran bir işleve bürünmüştür. Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç YÖK’ün ve Cumhurbaşkanı’nın takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Bunun için rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, üniversitelerimizin de ülkemizin de yararına olacaktır” dedi. Yükseköğretim tarihinde ilk kez Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda akademik yıl açılış töreni düzenledi. Törene 181 üniversite rektörünün tamamının yanı sıra bazı üniversitelerin senato üyeleri olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Erdoğan, akademik yıl açılış törenlerinin bu şekliyle her yıl devam etmesini istedi.

'Seçim sorunlu'

Erdoğan konuşmasında, üniversite rektörlük seçimleri ile ilgili uzun zamandır üzerinde çalışılan projenin ipucunu verdi. Erdoğan, “Üniversiteler halen var olan, rektör adaylarının öğretim elemanlarının oylarıyla tespit edildiği sistemin kendisi bir sorun haline dönüşmüştür. Görünüşte demokratik olan rektörlük seçimleri üniversitelerde gruplaşmaları, hizipleşmeleri, kırgınlıkları artıran bir işleve bürünmüştür. Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç YÖK’ün ve Cumhurbaşkanı’nın takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, üniversitelerimizin de ülkemizin de yararına olacaktır” dedi.

 

AKP’yi Saray’a bağlamayı denemişti

Ağustos ayında, AKP grubu Meclis Genel Kurulu’nda torba yasanın görüşmeleri sırasında, YÖK Yasası’nda değişiklik öngören bir önerge vermiş, önergeyle rektörlük için seçim sisteminin kaldırılmasının önü açılmıştı. Buna göre rektörler, YÖK tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından cumhurbaşkanı onayıyla atanacaktı. Muhalefetin anayasaya aykırı olduğu itirazları üzerine önerge geri çekilmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr