İran'da Cuma günü yapılan milletvekili ve Uzmanlar Meclisi seçimlerinde resmi olmayan son verilere göre, başkent Tahran'dan seçilecek 30 milletvekilinin tümü, 16 Uzmanlar Meclisi üyeliği için seçilecek 16 üyeden 15'i reformcu ve ılımlıların desteklediği adaylardan seçildi.

Tahran'da 30'da 30 yaptılar

290 sandalyeli mecliste 30 milletvekili ile temsil edilen Tahran'da son rakamlara göre ilk 30'daki adayların tümü reformcu ve ılımlılardan oluşuyor.

Bloğun birinci sıra adayı Muhammed Rıza Arif, birinci sırada yer alırken muhafazakâr kanadın birinci sıra adayı Gulamali Haddad Adil, ancak 31'inci sırada yer bulabildi.

Uzmanlar Meclisi'nde 16'da 15 yaptılar

Uzmanlar Meclisi seçimlerinde ise son rakamlara göre, reformcu ve ılımlıların birinci sıra adayı eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani birinci oldu. Bloğun ikinci sıra adayı Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise 3'üncü sırada yer aldı.

Tahran'da muhafazakârların birinci sıra adayı Ayetullah Ahmet Cenneti, 15'inci sırada yer alırken, ikinci sıra adayı Ayetullah Muhammed Yezdi ve üçüncü sıra adayı Misbah Yezdi ilk 16'da yer alamadı.

Ayetullah Muhammed Yezdi, aynı zamanda Uzmanlar Meclisi'nin şimdiki başkanıdır.

İllerdeki durum farklı

Başkent Tahran'da reformcular mutlak galibiyet kazansa da illerdeki durum farklılık gösteriyor. Bazı illerde muhafazakâr adaylar seçimleri önde götürürken bazı illerde reformcular önde görünüyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr