Sarıyakup Mahallesi’ndeki tarihi Kazancılar Çarşısı ile Büyüksaat Kulesi’nin bulunduğu Ali Münif Yeğenağa Caddesi’nde geçen 12 Aralık’ta binlerce Adanalı’nın ve şehir dışından gelenlerin katılımıyla Şalgam- Kebap Festivali düzenlendi. İddiaya göre, akraba olan Mehmet (36), Sadık (25), Ömer (31) ile Cumali Pamuk (32) ile Hakan (26) ve Aykut Yarımtaş (23) festivali bastı. Mehmet Pamuk tüfekle rastgele ateş açtı, ellerinde bıçak ve pala olan diğer şüpheliler de tekme atarak festival alanındaki bazı masaları dağıttı.

’BİZİM MİLLİ İÇECEĞİMİZ AYRANDIR’

Kısa süre içerisinde yakalanan 6 şüpheli Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Sağlık kontrolü için Adli Tıp Birimi’ne getirilen şüpheliler, eylemi kendi başlarına hareket ederek gerçekleştirdiklerini, festivalde ibadethanelere saygısızlık yapıldığını ileri sürdü. Şüpheliler gazetecilere, "Her gün askerimiz, polisimiz şehit edilirken festival mi düzenlenir? Bizim milli içeceğimiz ayrandır" diye bağırdı. Nöbetçi mahkemeye sevk edilen şüpheliler adli kontrolle serbest bırakıldı. Soruşturmayı yürüten savcının itirazı üzerine yeniden yakalanan Mehmet Pamuk, tutuklandı.

AMACI İNSANLARI UYARMAKMIŞ

Tutuklu sanık Mehmet Pamuk ile tutuksuz 5 sanık, ’halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit’ suçundan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle Adana 25’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıktı. Suçunu kabul ettiğini belirten Mehmet Pamuk, "Cami yanında rakı içilmesi nedeniyle bu duruma kızdığım için bana ait av tüfeği ile olay yerine gidip ’Ya Allah bismillah, Allahuekber’ diyip havaya 3 el ateş ettim. Benim amacım insanları uyarmaktı. Herhangi bir kişiye zarar verme kastım yoktu" diye savunma yaptı. Diğer sanıklar da bıçak kullanmadıklarını sadece masaları devirdiklerini söyledi.

Hakim, tutuklu sanık Mehmet Pamuk’un tahliyesine ve sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

FESTİVALİN İSMİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİ

Adana Valisi Mustafa Büyük festivalle ilgili “Biz insanların içki içmesini yasaklayacak değiliz ama içmesini de arzu etmeyiz” diyerek festivale izin verilmeyeceğini belirtmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr