TRT Alt Komisyonu toplantısında yazılı olarak cevaplanması istemiyle TRT Genel Müdürlüğü’ne 26 soru yönelten CHP'li Atila Sertel’e, kurum tarafından eksik ve kaçamak cevap verildi.

Atila Sertel, konuya ilişkin yazılı değerlendirmesinde, soru önergelerine TRT yönetimi tarafından eksik ve kaçamak cevap verildiğine işaret ederek, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut’un aldığı paraya ilişkin “Ben Ali’yi soruyorum onlar Ayşe’den bahsediyor. Sorularıma tam yanıt alıncaya kadar bu işin peşini bırakmayacağım.” dedi.

Vatandaşın cebinden çıkan bandrol ve elektrik katkı payları ile ayakta duran TRT’de dış yapımlara 600 milyon liradan fazla para harcandığını kaydeden Sertel, “Bu da yetmiyor danışmanlık adı altında bazı kişi ve kurumlara 3 milyon liraya yakın ödeme yapılıyor. Bu da yetmiyor hizmetinden yararlanılan kurum dışı şahıslara da 45 milyon lira civarı para harcanıyor. Bu kalemler altında bazı kişiler zenginleştiriliyor.” görüşünü aktardı.

YİĞİT BULUT’UN ÜCRETİ
TRT’ye yönelttiği sorulardan birinin de 2013 yılında 43 milyon 240 bin, 2014 yılında 44 milyon 276 bin lira ödenen kurum dışı şahısların kim olduğu yönünde olduğunu belirten Sertel, şöyle devam etti:

“Farklı farklı gerekçelerle kurum dışındaki çok sayıda kişi ve kuruluşa ciddi miktarda paralar aktarılıyor. 2014 yılında 44 milyon 276 bin lira ödenen kurum dışı şahısların kimler olduğunu, TRT kanallarında hangi şahısların hangi ücretlerle program yaptığını sordum. Bu kişilerin isimlerinin tek tek bildirilmesini istedim. Ancak bu soruma gelen yanıtta hiçbir isim verilmemiş. Bu şahıslardan biri olan Yiğit Bulut’u özellikle sormuştum. Devlet memuru statüsünde olduğu halde TRT’de program yapmasının yasal olup olmadığını ve ne kadar ücret aldığını sormuştum.



Gelen cevap aynen şöyle: ‘Sayın Yiğit Bulut, Derin Analiz programında, program konuğu olarak yer almaktadır. Bahse konu program kurumumuz TRT Haber Kanal Koordinatörlüğü ile Analitik Prodüksiyon şirketinin ortak yapımıdır. Dış ve ortak yapımlarda kurumumuz tarafından firmalara bölüm başı ücret ödenmektedir. Program yayın ve yapımında görev alan tüm kişiler ile sunucu ve konuk gibi kişilere ödenecek ücretler firma ile ilgili kişiler arasındadır.’

Bu tamamen kaçamak bir cevaptır. Ben Ali’yi soruyorum onlar Ayşe’den bahsediyor. Oysa sorularıma net olarak cevap vermek durumundalar. Kimden neyi gizliyorlar anlamak zor.”

"ÖDENEN ÜCRETLER GİZLENİYOR"
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, son üç yılda dış yapım olarak hangi firmalarla çalışıldığını ve hangi dizi ve programlara ne kadar ödendiğini de TRT Genel Müdürü’ne sorduğunu ancak bu sorunun da geçiştirilerek cevaplandığını dile getirdi.

Sertel, “Alt Komisyon toplantısındaki sorularımdan bir de şuydu: ‘Son üç yılda dış yapımlar için hangi firmalarla çalıştınız? Hangi dizi veya programlara ne kadar ödeme yaptınız? Dışarıdan program yapan şahıslara kişi başı ne kadar ödediniz? Bu şahıslar kimlerdir, hangi kriterlere göre belirlenmektedir?’ Soru gayet açık olmasına rağmen oldukça örtülü bir cevap verilmiş. Son üç yılda ‘Osmanlı Tokadı, Sakarya Fırat, Ertuğrul Diriliş, Yeşil Deniz’ gibi dış yapım olarak yaptırılan dizlerin yapımcı firmaları verilmiş ancak bu firmalara ve kişilere ödenen ücretler unutulmuş. Ben şimdi yeniden bu sorularımı TRT Genel Müdürü’ne yeniden yönelteceğim ve eksik kalan bölümleri tam olarak yanıtlamasını isteyeceğim. Aksi takdirde suç işlemiş olacağını da hatırlatacağım.” açıklamasında bulundu.

CN

Kaynak: Birgun.net