Esad, Alman ARD televizyonuna yaptığı açıklamada Suriye hükümetinin ateşkes konusunda üzerine düşeni yapacağını belirtti. Esed, 25 dakikalık mülakatta muhalif gruplara silahlarını bırakıp sivil hayata geri dönmeleri için çağrıda bulundu.

Esad, Suriye savaşının sona ermesinin ‘kendisinin gitmesine’ bağlı olduğu yönündeki iddialara cevap verdi. Suriye Cumhurbaşkanı, “Görevde kalıp kalmayacağım, bunu söyleyen devletler ya da yetkilileri ilgilendirmez, bundan dolayı da hiçbir zaman açıklamalara kulak vermeyeceğim.” dedi. Esad, görevde kalıp kalmayacağını ya da kimin göreve geleceği konusundaki kararın Suriye halkı tarafından verileceğini aktardı. Suriye halkının kendisinin kalmasını istediği sürece kalacağını, gitmesini istediği zaman da bir gün bile görevinde kalmayacağına dikkat çeken Esad, hiçbir liderin halkın desteğini almadan başarılı olmasının mümkün olmayacağını dile getirdi.

"ATEŞKESİN BAŞARILI OLMASI İÇİN ELİMDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERECEĞİM"

Esad Cuma günü başlayan ‘kısmi ateşkes’ ile ilgili ise “Bu anlaşmanın başarılı olmasını umut ediyorum ve bu yönde elimden gelen her gayreti göstereceğim.” diye konuştu. Söz konusu anlaşmanın Suriye ordusu ile sayıları 100’ü aşan silahlı gruplar arasında olduğuna değinen Esad, aynı zamanda bu grupları destekleyen birçok devletin de bulunduğunun altını çizdi. Esed, terörist grupların anlaşmayı başlamasından itibaren birçok kez ihlal ettiklerine değindi. Esad, Suriye ordusunun anlaşmanın istikrarı için bu ihlallere karşılık vermediğini iddia etti.

"SİLAHLARINIZI BIRAKIP SİVİL HAYATA GERİ DÖNÜN"

Mülakatta muhalif gruplara silahlarını bırakıp sivil hayata geri dönmeleri için çağrıda bulunan Esad, silah taşıma yetkisinin sadece devlet güçlerine ait olduğunu ifade etti. Kimin terörist kimin de muhalif olduğuna anayasanın karar vereceğini belirten Esad, "Devlet açısından önemli olan kanun ve anayasadır. Silah taşıyanlar, silahlarını bıraktıkları takdirde sivil hayatlarına dönebilecek." dedi. Suriye Cumhurbaşkanı, ülkede silah bırakıp da sivil hayata dönen birçok örnek olduğunu da aktardı.

"SURİYE’DE İÇ SAVAŞ YOK"

Esad Alman ARD televizyonuna yaptığı açıklamada ayrıca, geçiş sürecinin ardından yeni bir anayasanın hazırlanacağını, sonrasında ise Suriye’nin seçimlere gideceğini ifade etti.

İç savaş ortamında seçimlerin nasıl yapılacağı sorusuna da cevap veren Esad, Suriye’de iddia edildiği gibi bir iç savaşın olmadığını öne sürdü. İç savaşın dini, etnik ve benzer faktörlerle meydana geldiğine dikkat çeken Esad, Suriye’de ise devlet kontrolündeki bölgelerde farklı anlayıştaki insanların birlik beraberlik içinde yaşadıklarını savundu.

Ülkedeki durumu ‘insani felaket’ olarak niteleyen Esad, Suriye ordusunun insani yardımların ulaştırılmasını engellediği yönündeki iddiaları ise reddetti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr