CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Ankara'da askeri servis araçlarının geçişi sırasında gerçekleştirilen bombalı saldırıyı kınayan Çiçek, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diledi.

Saldırının hedefi ve zamanlamasının, üzerinde durulması gereken konular olduğuna belirtenCHP'li vekil, şunları ifade etti: “Kesinlikle saldırının hedefi Türk Silahlı Kuvvetleri. Zamanlaması ise Suriye'de kan akıtan terör örgütlerinin ezilmesi ve Türkiye'de olan etkilerinin kırılması konusunda Türk Silahlı Kuvvetlerinin temmuz ayından bu yana yürüttüğü etkili, azimli, kararlı operasyonların bu örgütleri ve onları kullanan emperyalist güçleri rahatsız ettiği sabit. En son YPG'nin etkili alanını genişletme yönündeki saldırıları ve Türkiye'ye yönelik atışlarından rahatsız olan Silahlı Kuvvetler topçu atışı ile onlara müdahale etmişti." diye konuştu.

Saldırının servislerin hareket ettiği noktadan yaklaşık 200 metre ilerideki trafik ışıklarında meydana geldiğinin kaydeden Dursun Çiçek, "Servis güzergahında silahlı nöbetçiler, emniyet tedbirleri vardır. Ancak trafiğe açık yolda araçla yapılan saldırının güvenlik tedbirleriyle değil, daha çok istihbarat yönünden eleştirilmesi gerekir. Oraya kadar gelen araç, ölümü göze almış bir terörist, Genelkurmay'a da Silahlı Kuvvetlerin nizamiyesine de Bakanlığın kapısına da bu saldırıyı gerçekleştirebilir. Esas üzerinde durulması gereken ve büyük bir zafiyet olduğunu ifade etmek istediğim istihbarat konusudur." şeklinde konuştu.

Özellikle Suriye'deki bir kesimin Türkiye'yi, Türk Silahlı Kuvvetlerini bu bataklığa çekme çabasıiçinde olduğunu bildiklerini ifade eden CHP İstanbul Milletvekili, şöyle devam etti: “Silahlı Kuvvetler de BM güvenlik kararı olmadan, uluslararası geçerli bir düzenleme olmadan Suriye'ye girmeme konusunda kararlı. Bu kararı milletçe destekliyoruz. Ortadoğu bir bataklık. Girersiniz ama çıkmak çok daha acı ve zayiatlı olur. Kastettiğimiz bir kara harekatıdır. Kara harekatının Suriye'de yapılması, BM kararı olmadan yeterli bir uluslararası meşruiyet kazanmayacak ve Türkiye'yi de bu bataklığa sokacaktır. Bundan kaçınmamız esastır.” diye konuştu.

"DİREKT SİLAHLI KUVVETLER HEDEF ALINMIŞTIR"

MİT'in yetki ve görevlerine ilişkin yapılan değişikliklere dikkati çeken ve daha etkin olmaya davet eden Dursun Çiçek, "Bir yerde istihbarat zafiyeti varsa Türkiye için bunun birinci sorumlusu MİT'tir. İçerideki muhalefete, hakaret suçlarına yani adi suçlara yönelik dikkatin, milletin canını yakan teröre yönelik yoğunlaştırılmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı. Çiçek, saldırı sonrası Mecliste yayınlanan ortak bildiriye HDP'nin imza atmamasını da eleştirdi.

Bir gazetecinin, "Bu saldırının amacının, Türkiye'nin Suriye'ye girmesine yönelik bir kışkırtma sakladığını mı düşünüyorsunuz?" sorusuna CHP'li vekil, şu şekilde cevap verdi. "Aynen öyle. Hem PKK, PYD açısından, hem de silahlı kuvvetlerin Suriye bataklığına girmeme iradesini baskı altına almak için yapılmış bir hain saldırı olarak düşünüyoruz. Çünkü direkt Silahlı Kuvvetler hedef alınmıştır. Onları duygusal davranmaya, bu konudaki sağduyulu yaklaşımından uzaklaşmaya zorlayan bir terör saldırısı olarak değerlendirebiliriz."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr