Suriye'deki gelişmelere değinen Zaharova 'ılımlı' olarak tanımlanan muhaliflerin terörist gruplarla birlikte hareket ettiğini ve Rusya'nın bunu görmezden gelemeyeceğini vurguladı.

Zaharova, IŞİD'in Palmira kenti yakınlarında bir Suriye helikopterini düşürmesi sonucu ölen Rus pilotlar Ryafagat Habibulin ve Yevgeniy Dolgin'in isimlerinin hiçbir zaman unutulmayacağını vurguladı.

NATO'DAN SOMUT VE HIZLI BİR REAKSİYON BEKLİYORUZ'

Belçika'nın başkenti Brüksel'de dün gerçekleşen Rusya-NATO Konseyi toplantısının içeriğine de değinen Zaharova, Rusya'nın bu toplantıda Moskova ile İttifak arasında güvenin güçlenmesine yönelik bir dizi önlem alınmasını önerdiğini anlattı.

Bu öneriler karşısında NATO'dan 'somut ve hızlı bir reaksiyon' beklediklerini belirten Zaharova, İttifakın Doğu Avrupa'da askeri varlığını güçlendirerek bölgede gerilimi tırmandırmasını da eleştirdi.

WASHİNGTON'IN RUSYA İÇİN NE HAZIRLADIĞINI BUGÜN ÖĞRENECEĞİZ’

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Rusya'ya bugün gerçekleştireceği ziyarete de değinen Zaharova, görüşmede Moskova ve Washington'ın Suriye'de işbirliği yapması ihtimalinin ele alınacağını söyledi.

Kerry'nin Rusya'ya ne gibi tekliflerle geleceğini henüz bilmediklerinin de altını çizen Zaharova, "Washington'ın Rusya için ne hazırladığını bugün öğreneceğiz" dedi.

‘ABD VE RUSYA’NIN, SURİYE’DE ESAD OLMADAN İŞBİRLİĞİ YAPMASI DÜŞÜNÜLEBİLİR Mİ?’

Zaharova ayrıca, bir gazetecinin 'Rusya ve ABD'nin Suriye'de (Devlet Başkanı Beşar) Esad olmadan askeri işbirliği yapıp yapamayacağı' yönündeki sorusu karşısında ise, "İki ülkenin üçüncü bir ülkede, üçüncü ülkenin kendisi olmadan işbirliği yapması düşünülebilir mi?" yanıtını verdi.

'TOPRAK AİDİYETİ TARTIŞMALARININ İÇİNE ÇEKİLMEK İSTEMİYORUZ'

Öte yandan Zaharova, Güney Çin Denizi'ne ilişkin son dönemde yaşanan gelişmeleri de değerlendirdi. Zaharaova, Çin'in başta Tayvan, Vietnam ve Filipinler olmak üzere bölgedeki ülkelerle yaşadığı gerilim hakkındaki bir soruyu "Toprak aidiyeti tartışmalarının içine çekilmek istemiyoruz" diyerek cevapladı.

'LAVROV VE PORTEKİZLİ MEVKİDAŞI 18 TEMMUZ'DA GÖRÜŞECEK'

Zaharova ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 18 Temmuz'da Moskova'yı ziyaret edecek Portekizli mevkidaşı Augusto Santos Silva'yla bir görüşme gerçekleştireceğini de söyledi.

​Zaharova'nın verdiği bilgiye göre, görüşmenin gündeminde Rusya'nın AB ve NATO'yla olan ilişkileri ve Ukrayna krizi olacak.

Kaynak: Spuknik

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr