İsrail'in Haaretz gazetesi, pazartesi günü yayınladığı haberinde, Türkiye ile İsrail arasında parafe edilen anlaşmada iki önemli ek madde bulunduğunu iddia etti. Anlaşmanın eklerinden birinin Hamas'ın Türkiye'deki askeri faaliyetleriyle ilgili olduğuna dikkat çeken gazete, Ankara'nın bu anlaşmayla birlikte Hamas'ın Türkiye topraklarında İsrail'e karşı bulunduğu askeri faaliyetleri engelleme ve bu amaçlarla bağış toplanmasını yasaklama garantisi verdiğini belirtti.

Haberde ayrıca İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun söz konusu maddeye 'önemli bir taahhüt' sözleriyle atıfta bulunduğu bildirildi.

İsrail, Türkiye ile yapılan görüşmeler sırasında Hamas'ın Türkiye'deki ofislerinin kapatılmasını talep etmiş, Türkiye ise söz konusu ofislerin sadece siyasi amaçlar için kullanılması şartıyla açık kalacağını belirtmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada Hamas'ın askeri faaliyetlerinin yasaklanması gibi bir şartın bulunmadığını söylemişti.

Kayıp İsrailliler iade edilecek

Haaretz, Türkiye ile İsrail arasında parafe edilen anlaşmanın ikinci ekinin ise Gazze'de kaybolan ve Hamas'ın elinde olan 2 İsrail askeri ve 2 İsrail vatandaşının iadesiyle ilgili olduğunu iddia etti. Türkiye'nin İsrail'e kayıp İsraillilerle ilgili resmi bir mektup gönderdiğine dikkat çekilen haberde, bu mektupla birlikte Türkiye'nin istihbarat kaynaklarını Gazze'de kaybolan ve Hamas'ın elinde olan İsrail vatandaşlarını geri almak üzere kullanma garantisi verdiği belirtildi.

Türkiye'nin Hamas'ı kontrol etmediğini söyleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Erdoğan'dan alınan taahhüdün iyi bir gelişme olduğunu ifade etti. Netanyahu ayrıca Türkiye'nin söz konusu anlaşmayla birlikte Mavi Marmara baskınına ilişkin Türkiye'de İsrail askerlerine karşı açılan davaların düşmesini sağlayacak bir yasayı kabul edeceğini söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr