CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke MYK sonrası açıklama yaparak gündemi değerlendirdi. Terör saldırılarını kınayan Böke şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'de bugün ne yazık ki terör korkusu ile insanlarımız evlerine hapis olmuş durumda. Sokaklarımız boş. Esnaf kan ağlıyor. Ülkenin batısında insanlar sokaklara çıkamıyor. Doğusunda evlerine giremiyor."

"SON 6 AYDA SADECE BOMBALI SALDIRILARDA 185 CANIMIZI KAYBETTİK. 300'ÜN ÜZERİNDE ŞEHİT VERDİK"

Son 6 ayda sadece bombalı saldırılarda 185 canımızı kaybettik. 300'ün üzerinde şehit verdik.

"ALMAN LİSESİ MÜDÜRÜ, İSTANBUL VALİSİNDEN DAHA GÜVENİLİR BİR İSTİHBARAT KAYNAĞI HALİNE GELDİ"

Alman Lisesi Müdürü, İstanbul valisinden daha güvenilir bir istihbarat kaynağı haline geldi. İstanbul'un ortasında bir maçın oynanmasından dahi korkar haldeyiz. İstikrardan geriye sadece korkunun istikrarı kaldı.

"TERÖR KONUSUNDA TBMM'Yİ İNİSİYATİF ALMAYA MECLİS BAŞKANI'NI DA GÖREVE DAVET EDİYORUZ"

CHP'nin terörün önlenmesi için acil tedbirlerin alınması gerektiğine daha önce olduğu gibi yine vurgu yaptığını belirten Böke, "Ne yazık ki AKP çoğunluğu bir sonraki bombanın patlamasını beklemeyi tercih etti. Bu 4 alanın hiçbirisinde somut bir adım atılmadı. Acilen bu 4 madde atılmalı. Türkiye'nin sınır güvenliği sağlanmalı. Dış politika 180 derece hiç vakit kaybetmeden değiştirilmesi gerekiyor. Sorumlular sorumluluklarını üstlenmeli. İçişleri Bakanı Efkan Ala kendisi istifa etmiyorsa onu görevden alacak Başbakan bir kez daha sesleniyoruz. Bürokrasiye atamalar partiye yakınlık değil, işi bilmeye göre yapılmalı. Terör sorunun çözümü konusunda TBMM'yi inisiyatif almaya Meclis Başkanı'nı da göreve davet ediyoruz."

"BU İŞ MİT'LE PKK ARASINDA YANİ ERDOĞAN İLE ÖCALAN ARASINDA MÜZAKERE İLE ÇÖZÜLÜR DEDİLER"

Böke, "Terör konusunda dün, CHP olarak bir kanun teklifi paketini TBMM gündemine getirdik. Bu teklif ne yazık ki bir kez daha AKP çoğunluğunu oylarıyla reddedildi. Türkiye'nin Kürt ve terör sorununun ancak meşru siyasi zeminde demokratik katılımı ile Meclis çatısı altında çözülebileceğini ilk günden beri söyledik. Toplumsal barışa yönelik bir içeriği Meclis'e sunduk o zaman bugün birbirlerine karşıt görünen HDP ve AKP hep bir ağızdan bize siz pişmiş aşa su katmayın. Bu iş MİT'le PKK arasında yani Erdoğan ile Öcalan arasında müzakere ile çözülür dediler. Bugün sahte milliyetçilik naraları atan AKP iktidarı, Meclisi ve siyaseti kenara bırakarak bir terör örgütü ile Türkiye'nin yasalarını ve anayasasını müzakere etti. Terör örgütü liderlerine güzelleme yaptı. Beraber mutabakatlar imzalayıp fotoğraflar çekti. Habur'da PKK'ya şov yaptırdı. PKK kentleri silah deposuna çevirdi. AKP açıkça teröre yardım ve yataklık yaptı. HDP de o gün iradesini PKK ve Erdoğan'a teslim etti" diye konuştu.

"AL BAŞKANLIĞI VER İSTEDİKLERİMİ" PAZARLIĞI ÇÖKTÜ"

Böke, "Al başkanlığı ver istediklerimi" pazarlığı çöktü. Bugün bedelini hep beraber en ağır şekilde ödüyoruz. Bugün iki siyasi yaklaşım büyük bir ikiyüzlülükle Türkiye'nin önünde duruyor. AKP bu kez partizan çıkarlarının milliyetçi maskesi takmasını gerektirdiği için toplumu, siyaseti, demokrasiyi dışlayarak salt güvenlikçi yaklaşımla derin yaralar açıyor" ifadelerini kullandı.

"BAŞBAKAN TERÖR ÖRGÜTLERİNİN CENAZESİNE GİTMİŞ OLAN MİLLETVEKİLLERİNİN İSİMLERİNİ AÇIKLAMALI"

Böke, "Terör örgütünün ekmeğine yağ sürüyor. Başbakan açık soru sormuştu. Daha yanıtı alamadık. Sayın Başbakanı, terör örgütü mensuplarının cenazesine gitmiş olan milletvekillerinizin isimlerini açıklamaya davet ediyoruz" dedi.

"MECLİS'İ DEĞİL YİNE ÇÖKMÜŞ OLAN DOLMABAHÇE SÜRECİNİ ADRES GÖSTERİYOR"

Çözüm süreci üzerinden hükümeti ve HDP'yi eleştiren Böke, "Hafta sonu Nevruz'da, bir kez daha görüldü. HDP sözcüleri, yaşananlardan hiçbir ders almamışçasına iradelerini bir kez daha PKK'ya teslim ediyor. Meclis'i değil yine çökmüş olan Dolmabahçe sürecini adres gösteriyor. Yine PKK- AKP masasından bir medet umuyor. Öcalan posterleri, kalaşnikofların arkasına sığınarak sözde barış çağrısı yapıyor" diye konuştu.

"TERÖR BİTSİN ŞEHİTLER GELMESİN DİYORSANIZ HODRİ MEYDAN. GELİN BUNU MECLİS'TE ÇÖZELİM"

Terörün çözüm adresi olarak Meclis'i adres gösteren Böke şu ifadeleri kullandı: "TBMM'de açık çağrı Teklifimiz halen geçerlidir. Türkiye'yi rahatlatacak olan yöntem Meclis'te sağlanacak toplumsal barışın inşaasıdır. Ciddiyetle ele alalım ve görüşmeye başlayalım. Meclis burada, siyaset kurumu burada. Bunu topluma siyasetçiler olarak borçluyuz. Terör bitsin şehitler gelmesin, ülkemiz bir açık hava hapishanesine dönmesin diyorsanız. Samimi iseniz yöntem burada çözüm burada. Hodri meydan. Gelin bunu Meclis'te çözelim.

"MİLLETİN VERDİĞİ YETKİYİ SARAYA VEYA İMRALI'YA CİRO EDENLER HESABINI VERECEK"

Bu TBMM önünde tarihi bir sorumluluktur. Meclis hiç bir şey yokmuş gibi yapamaz. Siyaset kafasını kuma gömerek kısır tartışmalar içinde boğulamaz. Milletin kendisine verdiği yetkiyi saraya veya İmralı'ya ciro edenler bunu hesabını mutlaka tarih, millet önünde vereceklerdir."

"AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANI KONUYA İLİŞKİN İNSANLIK DIŞI AÇIKLAMA YAPTI"

Karaman'daki çocuk istismarını sert bir dille eleştiren Böke, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı konuya ilişkin insanlık dışı açıklama yaptı. Bakan çocukları korumak yerine vakfı korumayı tercih ediyor. Bunu telaşına düşüyor. Sayın balkanı siyasi sorumluluğa, insanlığa davet ediyoruz. Çocuklarımızın güvenliğini yakından takip edeceğiz. Olayın üstünün örtülmesine asla izin vermeyeceğiz" dedi.

"BİR DE BU KAÇAK GÜREŞ İÇİN HODRİ MEYDAN DİYORLAR"

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Böke şu ifadeleri kullandı: "AKP iktidarı 14 yıldır kurduğu talan iktidarını, dokunulmazlık zırhının arkasına gizliyor. Şimdi bir taktik adım ile bu zırhı korumaya devam etmenin peşindeler. Mevcut dosyalar için dokunulmazlıklar kalksın ama, bundan sonra işlenecek suçlar dokunulmazlık zırhı altında kalmaya devam etsin. Bir de bu kaçak güreş için hodri meydan diyorlar.

"DOKUNULMAZLIK ZIRHININ ARKASINA SIĞINARAK HODRİ MEYDAN DEMEK UCUZ KAHRAMANLIKTIR "

Hem dokunulmazlık zırhının arkasına sığınmak hem hodri meydan demek ucuz kahramanlık yapmak demektir. CHP'nin bu konudaki tutumu çok açık. Gelin, Anayasa'nın 83. Maddesini kalıcı ve köklü bir çözüm üretmek adına yeniden düzenleyelim. Kürsü dokunulmazlığı dışındaki bütün dokunulmazlıkları hem bugün hem de yarın oluşacak dosyalar için hemen kaldıralım. Hodri meydan. Hiçbir milletvekili ne bugün yarın, hırsızlık yapıp dokunulmazlık zırhına gizlenemesin. Hiçbir milletvekili ne bugün yarın Rızaların önüne yatıp sonra mahkemeden kaçamasın. Var mısınız?"

"CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL'ÜN HUKUKU MİLYONLARIN ONURUDUR BU ONURU SİZE ÇİĞNETTİRMEYECEĞİZ"

Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül'ün duruşmasına ilişkin Böke, "Havuz medyası Cuma günü gerçekleşecek olan Can ve Erdem'in duruşmalarına dair, mahkeme kararını etkilemek için tek elden sistematik bir çamur kampanyası başlattılar. Sayın Can Dündar ve Erdem Gül'ün hukuku basın özgürlüğünden, demokrasiden yana olan milyonların onurudur. Bu onuru size çiğnettirmeyeceğiz. Milyonlarla duruşma salonunda olacağız" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr