Spor yazarları Çaykur Rize-Beşiktaş maçı için ne dedi

BİRİNCİ CEPHE ALINDI (Rüştü Reçber - Hürriyet)

Beşiktaş, Karadeniz'e tek hedef için gitti; o da liderlik. Bunu gerçekleştirmesi için önce Rize maçını kazanması gerekiyordu ve dün ilk adımı attı.

Maç başladığında iki takımın da iyi hazırlandığını gördük. İstekleri, coşkuları, tempolu bir oyunun ortaya çıkmasına sebep oldu. Beşiktaş’ın hızlı oyununa karşı Rize de hızlı oyunla cevap vermeye çalıştı.

Sosa’nın frikikten attığı gol, Beşiktaş için maçın gidişatının daha iyi olabileceğini gösterdi. Ama golün ardından biraz geriye çekilmeleri, akabinde Rize’nin kazandığı penaltıyı Tolga’nın kurtarması, sonrasında Rize’nin direkten dönen topu, Beşiktaş’ı tekrar oyuna döndürdü.

Beşiktaş, Kerim’in önderliğinde Sosa ve Oğuzhan’ın desteğiyle bir çok pozisyon üretti. Bunların bir tanesinde Kerim müthiş bir gol attı. Aslında soyunma odasına giderken, istedikleri skoru alarak gidebilecek bir çok pozisyon da buldular.

Fakat devreye 2-0’lık üstünlükle girdiler. İkinci yarıda da, oyun temposu olarak beklentilere cevap veren bir maç izledik. Beşiktaş belki de, bir deplasmanda girebileceği kadar fazla pozisyona girdi. Ama o son vuruşları bir türlü yapamadılar. Yapsalar da kaleci Itandje’ı geçemediler.

KARTALLAR KANATSIZ DA UÇAR (Kenan Başaran - Hürriyet)

Beşiktaş, Oğuzhan-Kerim uyumundan bulduğu 2. golden sonra kontrolü de ele aldı. Van Persie, Olcay’ı kıskanıyordur zira o da onun kadar net şekilde golle burun buruna gelmek ister!

Bakın Gomez, (kusurunu ise birazdan söylerim) pozisyon buldu mu, en zor şartta dahi vuruşunu yapıyor ancak Olcay, penaltı atsa, onu da adam geçerek yapmaya kalkışır (!) Dün Beşiktaşlılar kafalarını kaldırıp şut çekmeyi düşünse soyunma odasına 4-5 golle girerdi.

DAHA FARKLI KAZANMALIYDI (Ersun Yanal - Milliyet)

Tolga’nın kaleci transferinden sonra performansında büyük bir çıkış var. Son haftalarda çok iyi oynuyor. Takımına da büyük güven vermeye başladı. Çaykur Rizespor karşısında kurtardığı penaltı belki de maçın kırılma noktasıydı.

İkinci yarı da Beşiktaş’ın üstünlüğü ile geçti. Rakibini geniş alanlarda çok fazla yakalayan siyah- beyazlılar daha farklı bir skorla sahadan ayrılabilirdi. Gomez, Olcay, Frei ve Cenk son vuruşlarda etkili olamadılar. Çaykur Rizespor kalecisi Itandje yaptığı kurtarışlarla farkın açılmasını önleyen isim oldu.

Beşiktaş stresle başa çıkma konusunda çok ciddi bir sürece girdi. Şampiyonluk yarışında stresi iyi yöneten bir adım öne çıkmış olacak. Dün akşam üç puanla birlikte Beşiktaş için Kerim Frei ve Tolgay kazanımı çok önemliydi.

Ders almıyorlar (Günetkin Onay - Vatan)

Türkiye’nin Barcelona’sı Beşiktaş bu sezon en az 7-8 fark ile kazanması gereken bir başka maçta daha saç baş yoldurdu ve kendi gol kaçırma rekorunu kırdı. İşin ilginç tarafı Beşiktaş’ın bu durumdan ders çıkaramaması. Kazanmak önemli ama bu kadar gol pozisyonu kaçırmak da akla yatkın değil. Nitekim 90’da gelen gol daha erken atılsa Beşiktaş tarihi fark ile kazanacağı maçtan belki de tarihi utanç ile dönecekti.

Rize ise oyunu sadece fiziksel mücadeleye dönüştürmeye çalıştı ve başta Koray olmak üzere sert oynadı. Ev sahibi ekip buna rağmen bir hezimet yaşamadığı için şanslıydı.

GOMEZ YALNIZ KALIYOR (Erman Toroğlu - Sabah)

Beşiktaş'ın bu kaçıncı maçı son dakikaları kabus olarak geçirdiği... Rakibi resmen davet ediyorlar. Bir yere kadar siyahbeyazlı oyuncular takım için oynuyorlar, ama o bir yerden sonra kendilerine oynamaya başlıyorlar.

Bu işte mesela Sosa'yı ayırabiliriz. Çünkü o devamlı takım için oynuyor. Hiçbir pozisyonda şahsi hareket etmiyor. Defansın ortasında oynayan Marcelo el bombası gibi. Öyle bir penaltı yaptı ki yenilir yutulur gibi değil. Ama hakem bu penaltıyı 15 dakika (!) geç verdi. O da yardımcısının kararıyla.

Bu karşılaşmada Beşiktaş'ın en büyük hatası şu: Rakibini yakalamışsan ümüğünü sıkıp orada işini bitireceksin. Onu can çekişirken bırakırsan, kendine geldiğinde seni kötü ısırır.

BEŞİKTAŞ FARKA GİTMELİYDİ (Rıdvan Dilmen - Sabah)

Bu yıl Beşiktaş öne geçtiği andan itibaren en tehlikeli takım. 15 pozisyon bulduğu maçlar var. Kaleci Itandje'nin de çok iyi oynadığını söylemek lazım. Karşı karşıya en az 6 tane açıyı kapatıp ayağıyla çıkarttığı toplar var. Çok iyi top oynadı gerçekten.

Benim 27 yaşından sonra öğrendiğim bir şey var. Karşı karşıya pozisyonda şut atmak yerine yakın direğe bırakmak. Kaleci kilitlenir kalır. Olcay ve Cenk şut attılar pozisyonlarda. Şut atarken köşe seçmezsiniz, vurursunuz. Rizespor gibi takımların kadroları kısıtlı... Kweuke gibi bir oyuncusu sakatlandığında oyun planı bozuluyor. Kaldı ki yerine oynayan Deniz de penaltı kaçırmasına rağmen hiç fena oynamadı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr