CHP MYK toplantısı gündemindeki konulara ilişkin Genel Merkez'de saat 15.00 sıralarında basın toplantısı düzenleyen Böke, öncelikle Ankara patlamasıyla ilgili güvenlik ihmalini, hükümetin ciddiyetsizliğini dile getirdi. Böke, eynı ciddiyetsizlik ve endişe verici yaklaşımın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugünkü açıklamalarına da yansıdığına işaret etti.

"ERDOĞAN EL NUSRA'YI AÇIKÇA SAVUNDU"

Böke, şöyle devam etti:

“Erdoğan tüm uluslararası kamuoyu tarafından El Kaide’nin bir uzantısı olarak görülen cihatçı El Nusra’yı açıkça savundu. Türkiye dış politikasında ciddi bir kırılma yaşanıyor. BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye ilişkin karar taslağında, ateşkes barış arayışlarında, görüşmelerinde terörist sayılan ve açıkça mücadeleye devam edileceği sözlenen iki terör örgütü ve bunlardan biri IŞİD, diğeri El Nusra. Üstelik belki Sayın Cumhurbaşkanı'nın haberi yoktur ama El Nusra Türkiye’nin de terör listesinde var ve Türkiye’nin Cumhurbaşkanı çıkıyor açıkça kendi ülkesinin terör listesinde olan bir örgütü, BM kararını da yok sayarak savunuyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkça bir kez daha bir terör örgütüne yardım ve yataklık yaptığına ifade eden Parti Sözcüsü Böke, mevcut Cumhurbaşkanı ve AKP’nin Türkiye için ciddi bir milli güvenlik tehdidine dönüştüğünü söyledi. Böke, “Bütün dünyanın terörist olarak gördüğü cihatçılar için Türkiye’nin milli menfaatlerini, birliğine ve vatandaşının can güvenliğini feda etmeye hazır. Türkiye’nin feda edecek bir canı dahi yoktur. Bütün bu yönetim ciddiyetsizliği, kasten yönetememe durumu, ekonomide de kendisini gösteriyor. Kınayan, tespit eden değil işini yapan bakanlara ihtiyacımız var. İktidarı ciddiyete davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

"AKP'NİN YÖNETEMEME DEĞİL YÖNETİM SİSTEMİ"

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Artvin heyetiyle Çankaya Köşkü’nde yaptığı görüşmede, hukuki süreç tamamlanıncaya kadar maden şirketinin faaliyetlerinin durdurulması yönünde karar alınmasına değinen Böke, “Cerattepe’de 50 bin 300 ağaç keserek, ağaç kesme işlemlerini ‘hukuki sistem belli olana kadar erteledik’ deyip bizi oyalayacaklarını zannederek o ağaçları kesip ortaya koydukları madenlerde Soma’da, 301 Ermenek’te 18 canımızı vererek, tarımı yok edip altın değerindeki toprağımızdan hiçbir verim almayarak vatandaşın sofrasındaki ekmeği ve kırmızı eti çalan AKP iktidarının ta kendisidir. Bu kötü giden ekonominin tek bir sorumlusu var, o da AKP’nin yönetememe değil yönetim biçimi.” açıklamasını yaptı.

AKP’nin siyaseti 'sorun yaratan bir zemin' olarak kullandığını ve bunu kendi tercihi ile istediği için yaptığını dile getiren CHP Parti Sözcüsü Böke, şöyle devam etti: “Yönetmemeyi seçtiği için bu durumdayız. AKP’nin kendi devamlılığı Türkiye’nin bu yönetim krizinden besleniyor. Bu nedenle Türkiye, Suriye’nin tek kaybedeni. Bu nedenle her sabah şehit haberlerine uyanıyoruz. Bu nedenle Ankara’nın kalbinde bomba patlayabiliyor. Bu nedenle işçi ölümlerinde Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü olmaktan utanç duyuyoruz. Bu nedenle çocuklarımız okulda dahi güvende değil. Türkiye’nin çok acil yeni bir siyaset anlayışına ihtiyacı var.”

"TERÖRE YARDIM VE YATAKLIK YAPAN AKP İKTİDARININ KENDİSİ"

Böke, gazetecilerin gündeme dair sorularını da cevapladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün yaptığı HDP’li vekillerle ilgili fezleke yazılması ve Meclis’in de bu konuda gerekeni yapması çağrısına CHP’nin yaklaşımı sorusuna Böke, “Herhangi bir tekil şahıs bazında yanıt vermeye gerek yok. CHP’nin tavrı çok net; baştan beri söylüyorum hatta tek parti biziz. Teröre yardım ve yataklık eden AKP iktidarının kendisi. Aylarca Güneydoğu bölgesinin silah deposuna çevrilmesine göz yuman, hatta valilikler yoluyla izin vermiş bir iktidardan bahsediyoruz. Eğer teröre dair bir değerlendirme arayacaksak çok uzağa gitmemeliyiz.” cevabını verdi.

Kılıçdaroğlu’nun dün parti grubu toplantısında HDP’li vekilin teröristin taziye evi ziyaretine tepki göstermesine rağmen Böke’ye daha önce CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Gamze İlgezdi’nin terörist cezasine katılması hatırlatıldı.

"TERÖRLE İLGİLİ GÖRÜŞÜMÜZ NET"

Böke bunun üzerine “Bizim terörle ilgili görüşümüz net. Terör örgütlerine yardım ve yataklık yapanlarla ilgili görüşümüz de net. Teröre dair soru sorması gereken iktidar veya havuz medyası değil, biziz. Nasıl oldu da ülkeyi yönetemeyen sizler ülkenin bu hale gelmesine izin verdiniz. Nasıl oldu da terörün her gün şehirlere, sokaklara vatandaşın canına mal olmasına izin verdiniz. Bunun muhatabı iktidar, başka kimse değil.”

"UMARIM BAŞBAKAN SAMİMİDİR"

Devlet Bahçeli’nin anayasa masasından kalkan CHP’yi eleştirileri ve tekrar masaya davet etmesine yönelmesine yönelik sözleri ve Cerattepe’de hukuki süreç netleşene kadar maden faaliyetlerinin durdurulmasına Böke, şu karşılığı verdi:

“Umarım Başbakan samimidir. Hiçbir şeyi samimi bir şekilde yapılmıyor. İktidar tarafından hep bir resim, vitrin çalışması yapılıyor. Bunun da bir vitrin çalışması olarak kalmayacağını umuyoruz. Atılan adım yetersizdir ama atılmasından memnuniyet duyuyoruz. Türkiye siyasetinde kimin uzlaşmayıcı olduğuna dair değerlendirmeyi de vatandaşlarımızın takdirine bırakıyorum. CHP, Anayasa Komisyonu teklifi geldiğinde 'Çok açık, Türkiye’nin bir anayasa sorun değil, darbe hukuku sorunu var' demişti.”
CHP Parti Sözcüsü Böke, memurlarla ilgili hazırlanan Başbakanlık genelgesi için de, “Biraz önce açıkça uluslararası kamuoyunda ve Türkiye’nin kendi listesinde terörist olarak ilan edilmiş bir yapıya Sayın Cumhurbaşkanı çok açık destek verdi, oradan başlasınlar diyoruz.” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr