Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelsyhev, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen "Türkiye-Rusya Ticari İlişkileri" konulu toplantıda, Rusya-Türkiye iş birliğinin uzun yıllara dayanan yüksek düzey ikili ilişkiler ve karşılıklı önemli hacimdeki ticaret ile tanımlanabileceğini, geçen yılın kasım ayındaki askeri uçak krizinden önce ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik alanda sıkı ve uzun vadeli ortaklık ilişkilerin olduğunu güvenle söyleyebildiklerini anımsattı.

Son birkaç yılda Rusya ve Türkiye arasındaki emtia cirosunun sabit bir şekilde 30 milyar doların üzerinde olduğunu ve toplam ürün ile hizmet ticaret hacminin 50 milyar dolar civarında olduğunu anımsatan Podelsyhev, "Ama 2014'ten beri ikili ticarette düşüş gözlemlenmekte. Ancak, Rusya'da yaşanmakta olan ekonomik krizden dolayı bu tarz düşüş bizim diğer ticari ortak ülkelerimizle de aynı şekilde cereyan ediyor." dedi.

Podelsyhev, 2015 yılında Rusya'nın Türkiye ile olan dış ticaretinin 23,3 milyar dolar olduğunu, bu rakamın 2014'e kıyaslandığında yüzde 26,1 düşüş gösterdiğini dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Yunanistan ziyaretinde yaptığı Türkiye'ye yönelik açıklamalarının sorulmasının üzerine Podelsyhev, kendisinin de Putin'in tüm konuşmasını dinlediğini, bunun ne anlama geldiğini öğrenmek için tüm konuşmaya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Podelsyhev, "Putin şöyle dedi; 'Biz Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerin düzelmesini istiyoruz. Ama Ankara'dan ciddi adımlar bekliyoruz ve Ankara şimdiye kadar bir adım atmadı'." ifadelerini kullandı.

Kendisinin yaşanan olaylardan dolayı üzgün olduğunu belirten Podelsyhev, şunlara vurgu yaptı:

"Türkiye halkı bize çok yakın bir halk. Türkiye ile Rusya'nın birbirine bağlı çok zengin bir tarihi geçmişi var. Türkler Rusya'daki nüfusun ciddi bir kısmını oluşturmakta. Türkiye'nin Rusya'ya kanı karışmıştır. Biz her Rus'un bir Türk ile kan bağlantısı olduğunu biliyoruz. Bizim için ikili ekonomik ve ticari ilişkiler de önemliydi. Türk inşaatçıları nasıl çalışılması gerektiği konusunda örnektir. Bu olaydan önce Türkiye-Rusya siyasi ilişkileri bölgede örnek olarak gösterilirdi."

Her kriz için bir çözüm yolu olduğunu belirten Podelsyhev, "Bu krizden de çıkacağız ve çözüm bulacağız. Bu krize çözüm bulmak ve ileriye gidebilmek için iki ülke birbirine saygısını korumalı, devam ettirmeli ve birbirini anlamaya çalışmalıdır. Şu anda insani, ekonomik ve kültürel alandaki ilişkilerimizi kullanarak bunu devam ettirmeliyiz. Bu ilişkiler iki ülke arasındaki en temel ilişkilerdir. Kimse bunu bozamaz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr