CHP Şile İlçe Başkanlığı'nın düzenlediği aylık olağan örgüt toplantısına katılan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, başkanlık sistemiyle ilgili konuştu.

Yarkadaş, “Türk tipi falan diyorlar ya, bu Türk tipi başkanlık sistemi falan değil, bu diktatörlük başkanlık sistemi. Bunun adına Türk tipi diyerek sanki milli bir anayasa, milli bir düzen yapıyorlarmış gibi söylemelerine lütfen kulak asmayın.” ifadelerini kullandı.

"NEFES ALMAK BİLE ERDOĞAN'A İZNİNE BAĞLI"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren Yarkadaş, şöyle konuştu:

“Mevcut istediği başkanlık sisteminde büyükşehir belediye başkanlıkları tamamen işlevsiz hale geliyor ve adeta bir şube müdürlüğüne dönüşüyor. Onların tamamı başkanlığa bağlanıyor, bir şube müdürlüğü haline geliyor. Eve belediye başkanları seçiliyor ama belediye başkanlarının tüm yetkileri tırpanlanıyor. Tamamı başkanlığı çatısı altında oluşturulacak bir sisteme bağlanıyor. Yani Türkiye’de nefes almak bile Tayyip Erdoğan’ın iznine bağlı kılınıyor.”

Parti olarak başkanlık sisteminin her türlüsüne karşı olduklarını belirten Yarkadaş, “Başkanlık özünde tek adama bağlı bir yönetim biçimidir. Ve tek adama bağlı yönetim biçimleri her zaman kendi içinden diktatörlüğü çıkarır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu konudaki görüşleri zaten çok nettir. Cumhuriyet Halk Partisi, başkanlık adı altındaki deli gömleğini reddedecektir. Anayasa komisyonunda da bu konuyu tartışmaya dahi açmayacaktır.” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr