Karar gazetesi yazarı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eski başdanışmanı Etyen Mahçupyan, Güneydoğu’daki operasyonlar ve sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan hak ihlalleriyle ilgili olarak "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriye imza atan 3 akademisyenin tutuklanmasına tepki gösterdi. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Muzaffer Kaya, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Esra Mungan ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Kıvanç Ersoy'un yakalanması için Emniyet'e yazı yazdığını ve akademisyenlerin böylece tutuklandığını söyleyen Mahçupyan, "AK Parti’yi vurmak gibi bir kasıt yoksa, hukukun taammüden katli herhalde budur…" dedi. 

Mahçupyan, Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül için verdiği 'hak ihlali' kararına ilişkin, "Kısacası Anayasa Mahkemesi Gül ve Dündar’ın tutuklanmasının ‘hakkaniyetli’ bir tedbir olmadığını, iddianamenin bu açıdan yetersiz kaldığını ve ölçüsüz bir tedbir olarak kullanıldığında bizatihi tutuklamanın ifade ve basın özgürlüğü açısından bir hak ihlali oluşturduğunu söylüyor… Yani ne kendisini birinci mahkeme yerine koyuyor, ne de esasa müdahalede bulunuyor. Delil değerlendirmesi yapmıyor ama delil içermeyen bir iddianameyi de görmezden gelmiyor… Hakkaniyete riayet etmeyen hukuki tasarrufların kamu vicdanı sınavından geçemeyeceğini hepimize hatırlatıyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr