Suriye hükümeti ile muhalefeti arasında Cenevre görüşmeleri başlamadan sarpa sardı. Ankara ile Riyad’ın engellemesiyle Suriyeli Kürtlerin en önemli temsilcisi PYD’ye, BM Temsilcisi Staffan de Mistura’nın davetiye göndermediği açıklandı. Ardından Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov “İlk tur davetiyesi PYD’ye gönderilmedi. Ama Mistura onlar için yer ayırdı. Bu, ileri turlarda PYD’yi davet edeceği anlamına geliyor” dedi.

 

Rusya yanıt verdi

Cenevre için rest üzerine rest çekiliyor. Ankara’nın “PYD varsa biz katılmayız” restinin ardından Müslim’e davet gitmedi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, bunu “En çok sorunu PYD çıkaryordu” diye gerekçelendirirken, Mistura’nın Aralık 2015’te Suud’un oluşturduğu ilk muhalefet heyetindekilerden başka grupların da yer alabileceğini söylediğini aktardı.

Ankara’nın boykot restine Moskova yanıt verdi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov “Anlayamıyorum. Bu görüşmelere Moskova, Washington ve Riyad gibi Ankara da katılmıyor. Olayın Ankara ile bir alakası yok” diyerek ekledi: “Bu, Suriye görüşmeleri. Suriyeliler kimin katılıp katılmayacağına karar vermeli. Sonuçta muhalefet heyetinin oluşturulmasından Ankara veya Moskova değil Mistura sorumlu.” Gözlemci ülkelerin koridor, otel ve telefon diplomasisi yapacağı belirtilirken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın “Orada biz en üst düzeyde temsil edileceğiz” diye konuştu.

 

‘Müslim’siz asla’

Rusya’nın sunduğu ikinci muhalefet heyeti listesindekiler de katılmama resti çekti. PYD’nin ana bileşeni olan Suriye Demokratik Meclisi’nin (SDM) Eşbaşkanı Heysem Menna, PYD Eşbaşkanları Müslim ile İlham Ahmed davet edilmediği takdirde katılmayacağını belirtti. Solcu, laik Menna, “Ya dostlarımla giderim ya da hiç gitmem. Bu noktada taviz verilmeyecek” resti çekti. “Rusya heyeti” üyesi gibi sunulmaya hazır olmadığını, kendi heyetlerini oluşturma haklarının olduğunu söyleyen Menna, bugün de katılım pazarlığı yapmaya devam edeceklerini ekledi. Ardından eski Suriye Dışişleri Bakanı Cihad Makdissi de davet aldığını ama ilk tura katılmayacağını duyurdu. Gözler Halk İradesi Partisi lideri Kadri Cemil’e çevrildi.

 

‘PYD’siz çöker’

Daha önce Menna, Müslim, Ahmed ve Cemil için davetiye hazırlandığı medyaya sızmıştı. Ancak PYD kaynakları, yazılı davetiyeleri almak üzere gönderilen temsilcinin uzun süre bekletildiğini ve Ankara’nın “boykot” tehdidini artırması nedeniyle Müslim’e resmi bildirimin gerçekleşmediğini aktardı. PYD Fransa Temsilcisi Halid İsa, başta Türkiye olmak üzere bazı uluslararası ve bölgesel güçleri suçladı. İsa, Suriye’nin geleceğinin ele alınacağı görüşmelere dahil edilmezlerse sürecin çökeceğini belirtti. Suud’un biraraya getirdiği, iki gündür Riyad’da toplanan, Türkmen üyesi bulunmayan Yüksek Müzakere Komitesi, dün katılım şartlarıyla ilgili BM’ye mektup gönderdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr