Kanuna göre, Rusya vatandaşları, toprağı işlemek koşuluyla kişi başına 1 hektarlık bir arazi alabilecek. Arazileri 5 yıl süreyle ücretsiz kullanacak vatandaşlar, bu sürenin sonunda araziyi kendi mülkiyetine geçirebilecek.

Araziyi kanunda belirtilen amaçlara uygun kullanmayanlar ise söz konusu araziyi devlete iade etmek zorunda kalacak.

Rusya'nın Uzak Doğu Bölgesi'nde yaşama veya ekilmeye müsait arazilerin toplamının 147 milyon hektar olduğu belirtiliyor.

TOPLAM 9 BÖLGE KANUN KAPSAMINDA YER ALIYOR

Kanunda, bedava arazi dağıtılacak bölgeler de belirtildi: Saha Cumhuriyeti, Kamçatka Bölgesi, Primorsk Bölgesi, Habarovsk Bölgesi, Amur Bölgesi, Magadan Bölgesi, Sahalin Bölgesi, Yahudi Özerk Bölgesi ve Çukotka Özerk Bölgesi.

Rusya yönetimi, toprağı önce Rus vatandaşlarına teklif etmek istiyor. Uzak Doğu bölgesinin aktif sakinlerinin yanı sıra diğer bölgelerden taşınacak kişilere vermek istiyor. Alınan toprağı ne yapacağına ise her vatandaş kendisi karar verecek. Tarımsal üretim de, ormancılık da, avcılık da, dinlenme ve rehabilitasyon hizmetleri de olabilir.

YABANCI SAYISI ARTACAK

Bir hektar arazinin önce ücretsiz olarak kiraya verilmesi düşünülüyor. Arazi boş durmadıysa beş yıl sonra ücretsiz olarak Rus vatandaşının mülkiyetine devredilecek. Uzmanlar, kanunun yürürlüğe girmesiyle bölgede, başta Asya-Pasifik ülkelerinden olmak üzere, yabancı sayısının önemli ölçüde artacağını düşünüyor. Önce ücretli iş gücü, daha sonra özel mülk kiracıları olarak. Bu gelişmeler bölgenin nüfus durumunu iyileştirmese de bütçesine önemli katkı sağlayacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr