Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladamir Putin, Rusya'nın Soçi kentinde bir araya geldiler. Yapılan görüşmede ele alınan konulardan biri de Suriye'ydi. Erdoğan, Suriye'de çatışmasız bölge kararı alındığını söyledi. 

Ortadoğu uzmanı gazeteci Ömer Ödemiş, Erdoğan ile Putin arasındaki zirve hakkında İnsan Haber'den Ali Doğan Karacık'a yorumladı.

 Türkiye ve Rusyanın gerçekleştirdiği görüşmeyi ve alınan kararları nasıl değerlendiriyorsunuz?

BİR RUS GELENEĞİ: DENKLERLE MOSKOVA'DA GÖRÜŞME... PEKİ YA SOÇİ?

Rusya görüşmesi Türkiye açısından tam bir fiyasko. Rusya'nın istediği sonuçları aldığı bir görüşme oldu. Görüşmenin Soçi kentinde yapılması bir mesajdı zaten. Merkel'le de o kentte görüşmüştü. Rusya devlet geleneğinde böyle bir şey var; kendine denk gördüğü güçlerle Moskova'da görüşüyor, yani eşit koşullarda bir şey görüşecekse, konuşacaksa Moskova'da yapıyor. Soçi'nin seçilmesinin böyle bir anlamı olduğu söyleniyordu.

 Görüşmelerde varılan anlaşmalara bakıyorsunuz, Türkiye buğday vergisini indireceğini sözünü vermiş ama domatese ilişkin Rusya geri adım atmamış.

 TÜRKİYE HİÇBİR GRUBU KONTROL EDEMİYOR

Suriye gündemine bakıyorsunuz, çatışmasız bölge söyleniyor. Çatışmaları durduracak Türkiye hangi grupları kontrol edebiliyor da çatışmasız bölge anlaşmasına varabiliyor? Türkiye daha önce de Ahraruş Şam ve El Nusra'yı kontrol edebileceğini söyledi ama edemediği ortaya çıktı. Bunlar ağırlıklı olarak İdlib bölgesinde varlar.

 ERDOĞAN İNANMIŞ GİBİ YAPMAK ZORUNDA

Çatışmasızlık barış görüşmelerinin devamı açısından öngörülen bir yöntem fakat sonuç alınacağını düşünmüyorum. Çünkü karşı tarafta belli ilkeleri ve prensipleri olan bir siyasi yapıdan çok acımasızca insan katleden terör grupları var. Bunların yaşama geçme şansı yok. Rusya, siyasal açılım adına birlikte hareket ettiği güçlerin sahadaki konumları açısından bu tür öneriler getiriyor. Bunun dışında da Türk tarafının kazandığı hiçbir şey yok. Mesele PYD konusunda "Olur mu öyle şey belgeler sunduk" diyor Erdoğan. Putin " 'Aaa öyle mi haberim yok' dedi" diyor.

Suriye sahasını havadan tamamen kontrol edebilecek kadar büyük bir altyapıya sahip olan Rusya'nın başındaki adamın böyle bir şeyden haberi olmaması mümkün değil. Buna Erdoğan'ın da inandığını zannetmiyorum ama inanmak gibi yapmaktan başka bir şansı olduğunu da düşünmüyorum.

Suriye açısından bu anlaşma ne ifade ediyor?

Suriye Hükümeti, tarihten aldığı derslerle damıtılmış bilgilere sahiptir. Hızlı açıklamalar yapmaz, hızlı refleksler göstermez, uçlaşmalar yapmaz. Bu tür durumlarda da sonuç alınamayacağını bildiği için gereksiz yorumlara girmez. Suriye Devleti biliyor, bu çatışmasızlık bölgesinin gerçekleşme olanağı yok.

 ÖSO'nun bu anlaşmada rolu nedir?

ÖSO sahada ağırlığı olan bir grup değil. ÖSO sembolik bir grup. Türk askeri El Bab'tan çekilsin ÖSO üç dakika tutamaz orayı. ÖSO'nun askeri bir gücü yok. ORada askeri olarak Suriye devletiyle çatışabilecek birkaç oluşum var, IŞİD gibi. Onlar dışındaki güçlerin Suriye ordusu karşısında tutunma şansı yok.

 Son olarak PYD'nin kimi mevzileri Suriye ordusuna bırakması ile ilgili yorumunuz nedi?

 PYD SURİYE HALKIYLA HAREKET ETMELİ

Türkiye sınırındaki 9 mevziyi PYD'nin Suriye ordusuna devretmesi anlamlı bir mesajdır. Kürt güçler, 7 yıldır bölgede yaşanan kaotik sürecin sonunda kaybeden olmak istemiyorlarsa, tarihsel olarak birlikte yaşayageldikleri Suriye halkıyla geleceklerini belirleme anlamında adım atmaları gerekiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr