Türkiye’de hayat sigortası, sigorta sektöründe en hızlı büyüyen kalemlerden biri. Pazara 2008’de giren Hollanda menşeili Aegon Emeklilik ve Hayat, bu alanda Türkiye’yi patenti kendilerina ait olan ‘prim iadeli hayat sigortası’ ürünü ile tanıştırdı. Aegon Sigorta Birim Yönetmeni Kemal Atıl Ersoy, klasik hayat sigortalarında riskin gerçekleşmesi halinde ödeme alındığını ancak bu üründe ise vergi iadesinden faydalanmanın yanı sıra dönem sonunda ödenen tüm primin iade edildiğini söyledi.

Dolar alıp dolar veriyor

Örnek olarak prim iadeli hayat sigortası yaptıran ve 15 yıl boyunca ayda 120 dolar ödeyen 35 yaşındaki bir kadın müşterinin birinci dereceden yakını, vefat durumunda 100 bin dolar alıyor. Ölümün gerçekleşmemesi halinde ise müşteri 15 yıl sonunda hesabında biriken 21 bin 600 doları geri alabiliyor.

Rakamlar sigortalının yaşına, risklerine göre değişiklik gösterebiliyor. Bu konuda BES örneğini veren Ersoy, böyle bir durumda katılımcıya kesintiler nedeni ile biriken bu rakamdan daha az ödeme yapıldığını söyledi. Ersoy, birikimlerin euroband ve euro dolar fonlarında değerlendirildiğini anlattı. Ersoy’un verdiği bilgilere göre şirket 2015’te 105 milyon TL prim üretimi gerçekleştirmiş. Bu yıl için hedef 135 milyon TL. Erkan, 2008’den beri hayat sigortasında yeni satışta ilk sırada olduklarını söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr