53. Uluslararası Antalya Film Festivali, 15 Temmuz şehitleri anmasıyla başladı. Açılış töreninde 15 Temmuz şehitleriyle ilgili kısa bir video gösterimi yapıldı.

Gösterimin ardından Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Menderes Türel, “15 Temmuz şehitleri acımız, umudumuz ve gururumuz oldu” dedi. Türel, “Tüm dünya büyük lider nasıl olur anladı. Bu destanı yazan Cumhurbaşkanımız, Başbakan ve tüm siyasi liderlere teşekkür ediyorum” dedi. Nadiren sanat etkinliklerine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ise siyasilerden, sanatçılara ve Antalyalılara teşekkür etmekle yetindi. Gecede, bu yıl hayatını kaybeden pek çok sinema sanatçısı ile birlikte Tarık Akan ve Vedat Türkali de anıldı. Altın Portakal Emek Ödülleri seslendirme sanatçısı Altan Karındaş ile Toron Karacaoğlu’na verildi.

Eli boş gitmeyeceğim

Törende, “Yıldırım Önal Anı Ödülü”nün ilkinin Kenan Işık’a verildiği açıklandı. Altın Portakal Onur Ödülü yönetmen Feyzi Tuna ile usta oyuncu Yılmaz Gruda’ya sunuldu. Gruda, “artık Tanrı huzuruna eli boş gitmeyeceğim” esprisini yaptı. Tuna ise “Bu ödülü unutulmuş ve değerlendirilmemiş meslektaşlarım için alıyorum” dedi. Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Emel Sayın’a verildi. Sayın’a ödülünü Bakan Avcı sundu.

Tautou’ya onur ödülü

“Amelie” ile dünya çapında hayran kitlesi edinen Fransız yıldız Audrey Tautou, Tran Anh Hung imzalı “Sonsuzluk / Éternité” filmi ile 53. Uluslararası Antalya Film Festivali’ne konuk oldu. Ünlü oyuncuya, Altın Portakal Onur Ödülü sunuldu. Ödülü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik takdim etti. Tautou, ödül konuşmasında “Dirty Pretty Things” (Kirli Tatlı Şeyler) filminde bir Türk kadınını canlandırdığını hatırlatarak “İlk İngilizce rolümdü. İngilizceyi de Türk aksanıyla öğrendim” dedi. Tören öncesi basın mensuplarıyla buluşan Tautou, sinemada sanatsal yaklaşımı önemsediğini vurguladı. Tautou, rol seçimiyle ilgili olarak “Kaderinin efendisi olmaya eğilimli cesur kadınları tercih ediyorum” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr