Polonya'nın Bydgoszcz eyaleti Torun şehrinde Erasmus değişim programıyla eğitimlerine devam eden Türk öğrencilere Bir grup Leh, gece vakti fiziksel saldırı gerçekleştirdi. Öğrencilere "Lehçe biliyor musunuz" sorusunu soran grup, cevabı dahi beklemeden saldırıya geçti. Olayda 3 öğrenci yaralanırken 1 tanesi acil servise getirildi ve dudağına 2 dikiş atıldı. Ayrıca kafasına aldığı darbelerden ötürü tomografisi çekilen Türk öğrenci doktorlar tarafından olası risklere karşı hastanede 3 günlük gözetim altına alındı. Polonya Türk Büyükelçiliği ile de irtibata geçen öğrenciler Büyükelçi yardımcısıyla konuşup bilgilendirmede bulundular.

Polonya'da her geçen gün artan ırkçılığa karşı çok zor durumlarda kaldıklarını söyleyen öğrenciler; sokakta, markette, alışveriş merkezlerinde hatta restaurantlar dahi sözlü ırkçı saldırılara maruz kaldıklarını belirttiler. Daha önceki küçük çaplı fiziksel saldırıları polise bildiren ama bir sonuç alamayan öğrenciler, yaşadıkları şehirde can güvenliklerinden dahi şüphe ettiklerini bildirdiler. Daha önce yaşanan olayların ardından Polonya'nın diğer şehirlerindeki Türk öğrencilerle de irtibata geçen grup aynı saldırıların Bialystok ve Bydgoszcz'da da meydana geldiğini söyledi.

Polonya'daki insanların yabancı düşmanlıklarının yanında Türklere karşı gösterdikleri aşırı tepkiler gelecek dönemlerde Polonya'ya değişim programlarıyla gelecek öğrencilerin can ve mal güvenliğinin ne denli tehlikede olduğunu gösterir nitelikte.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr