Gaziantep saldırısınan ardından olay yerinde 2’si başsavcı vekili 6 savcı ve polis inceleme yaptı, kanıt topladı. Sokaktaki incelemede parçalanmış bir de intihar yeleği bulundu. İntihar yeleği, ve olay yerindeki kanıtlar ile yaşamını yitirenlerin otopsisinin ardından patlamada kullanılan bombanın türü de belirlendi. Güvenlik güçlerinin incelemesinde ağırlığı belirlenemeyen miktarda C-4 patlayıcı kullanıldığı, etkisini artırmak için 2-3 santim büyüklüğünde kesilmiş demir parçaları, çiviler ve patlama sırasında alevlerin daha geniş bir alana yayılması için gliserin kullanıldığı saptandı.

16-17 yaşlarında olabilir

Güvenlik güçleri yaptığı incelemede eylem tarzının ve yönteminin IŞİD’i işaret ettiğini saptadı. Saldırıyı yapan örgütün belli olduğunu, ancak kendini patlatan canlı bombanın kimliğinin ise henüz netleşmediği ifade edildi. Saldırıyı yapan ve yaşının 12-14 olduğu belirtilen canlı bombanın yaşının ise 16- 17 yaşlarında olabileceği kaydedildi. Saldırının her yönüyle aydınlatılması için terör ve istihbarat uzmanlarından oluşan özel bir ekip kuruldu.

Saldırıyı gerçekleştiren “canlı bomba” ve irtibatlı olduğu kişileri saptamaya çalışan ekip, bölgedeki işyerlerine ait tüm güvenlik kameraları ile ulaşabildikleri kına gecesinde bulunanların cep telefonları ile çekilen görüntüleri incelemeye aldı. Olay yerine en yakın mobese kamerasının yaklaşık 1-1.5 kilometre uzaklıkta olması ise polislerin çalışmasında canlı bombanın kına gecesine nasıl geldiğinin saptanmasını güçleştirdiği belirtildi.

Patlamadan kurtulanların ifadesinde ise canlı bombanın bir otomobille geldiği bilgisini vermelerinin ardından, ulaşılan görüntülerde patlamadan kısa süre önce bölgeye gelen bir otomobil güvenlik güçlerinin dikkatini çekti. Güvenlik güçleri, saldırganın sokağa otomobille getirilmiş olabileceğini düşünerek bu otomobili mercek altına aldı.

Mınbiç misillemesi mi?

Bazı kaynaklar, IŞİD’in Kürt vatandaşların yaşadığı mahalle ve düğünü bilinçli olarak seçtiğini ve bunun sebebinin de IŞİD’in Gaziantep sınırına yakın olan Mınbiç’i YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’ne bırakmak zorunda kalmaları olarak yorumladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr