Küresel borsalarda deflasyon endişeleriyle satış baskısı sürerken, Türkiye’de piyasalar siyasi gerginlikle sarsılıyor. Piyasa oyuncuları dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu görüşmesine odaklandı. Gün boyu satış baskısı altında olan piyasalara görüşmenin ayrıntılarının ortaya çıkmasıyla adeta bomba düştü. Görüşme öncesi 2.89 sınırında olan dolar, görüşmenin ardından 2.97’nin üzerine kadar çıktı.

TL’nin önceki gün dolar karşısında yüzde 1.5 civarında sert değer kaybı yaşamasının ardından dolar/ TL dün de yurt içi piyasalarda 2.8835’e kadar çıktı. Serbest piyasada 2.8750 TL’den kapanan dolar, AKP’nin mayıs sonunda kongreye gitme kararının ardından gece geç saatlerde 2.9761 TL’ye kadar yükseldi. Türkiye piyasalarında 3.2990 seviyesinden günü tamamlayan Avro/TL de gece saatlerinde 3.39 seviyesini geçti. Tahvil getirileri de sert yükseldi. İki yıllık gösterge tahvilinin faizi yüzde 9.45, 10 yıllık gösterge tahvilinin faizi de yüzde 9.51 seviyesine çıktı.

Nomura Stratejisti Timothy Ash, Davutoğlu’nun görevden ayrılmasının piyasalar açısından olumsuz olacağını belirterek, TL’nin haberler gelene kadar diğer gelişen ülkelerle hareket ettiğine ancak sonra hızla düştüğüne dikkat çekti.

 

Ayrışma derinleşecek

Yükselen politik riskler nedeniyle önceki gün yüzde 3.3 düşen borsa, dün de yüzde 2’yi geçen kayıplar yaşadı. Kongre kararının ardından satışların bugün daha da artması bekleniyor. Geçen hafta atama yetkisi AKP MKYK’ya devredilen Davutoğlu’nun, grup toplantısında yaptığı konuşma siyasi risklerin piyasaların fiyatlamasına yeniden girmesine neden oldu. Davutoğlu’nun “Bir faninin terk etmeyeceği düşünülen her makamı elimin tersiyle iterim” sözleri istifa edeceği söylentilerini de beraberinde getirdi. Bunun ardından Erdoğan ve Davutoğlu görüşmesinin bir gün erkene çekilmesi endişeleri daha da tırmandırdı.

Güne 81 bin 70 puan seviyesinde başlayan BIST-100 endeksi yüzde 2.38 düşüşle 79 bin 138 puana kadar geriledi. Avrupa Komisyonu’nun Türk vatandaşlarına vize serbestisi teklifini sunmasının ardından hafif toparlanan endeks, 80 bin 425 puana kadar çıksa da tutunamadı ve mevcut risklerle yönünü yeniden aşağı çevirdi. Borsa İstanbul yüzde 2.08 düşüşle 79 bin 383 puanda kapandı.

20 Nisan’da ulaştığı zirveden hızla geri çekilen BİST 100 endeksi 11 iş gününde TL bazında yüzde 8.78, dolar bazında yüzde 10 seviyesinin üzerinde geriledi.

Analistler, diğer gelişen ülke borsalarına göre daha kötü bir performans gösteren borsadaki ayrışmanın erken seçim ihtimaliyle birlikte derinleşeceğini düşünüyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr