Binali Yıldırım’ın başbakanlık koltuğuna oturmasının ardından gözler başta ekonomi yönetimi olmak üzere yeni kabinenin nasıl şekilleneceğine çevrildi. Piyasalar, bu hafta ekonomi politikalarında değişiklik olup olmayacağını takip edecek. AKP’nin yeni Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) listesinde Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yine yer almadı. Şimşek’in Binali Yıldırım’ın listesine girememesi, Bakanlar Kurulu’nda da yer almayacağı iddialarını güçlendirdi. Mehmet Şimşek, bundan önce Ahmet Davutoğlu’nun yeniden genel başkan seçildiği AKP 5. Olağan Büyük Kongresi’nde MKYK listesinden çıkarılmıştı.

Fed’in haziranda faiz artışını masada tutması yönünde sinyaller vermesiyle piyasalar hareketlenirken, iç piyasada buna bir de ekonomi politikalarının geleceği ile ilgili endişeler eklendi. ABD’de Fed’in faizleri gelecek ay artırabileceği beklentilerinin kuvvetlenmesi ve iç siyasi gelişmelerle baskı altında kalan TL geçen hafta likit piyasalarda 3 seviyesini test etti. Uzmanlara göre yükseliş sürecek, hatta dolar/ TL tarihi zirvesi olan 3.0752 seviyesini aşabilir. Fed endişelerinin siyasi belirsizliklerle aynı döneme gelmesi Türk Lirası’nın diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha ağır darbe alacak.

Gözler faiz kararında

TL’de son dönemdeki satış baskısını kuvvetlendirecek risklerden biri de Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu kararı. Merkez Bankası’nın faiz kararı 24 Mayıs’ta açıklanacak. Merkez, mevcut koşullarda faiz artırımına giderse dolar/TL’de daha sert bir yükseliş beklenebilir.

Yıllık enflasyonun nisan ayında yüzde 6.6 seviyesine kadar gerilemesinin desteği ve hükümet kanadından faiz indirim çağrılarının devam etmesiyle Merkez’in, TL’de son dönemde görülen değer kaybına rağmen koridorun üst bandında faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor.

DOLAR GÜÇLENECEK

Dünyanın ikinci en büyük döviz traderı Deutsche Bank, dolardaki sıçramanın henüz başlangıç aşamasında olduğunu kaydetti. İtalyan Unicredit ise önümüzdeki aylarda dolar/TL kurunun 3.00-3.05 bölgesine tekrar hareket edebileceği konusunda uyardı. BNP Paribas da AKP’de piyasaların odak noktasında muhtemelen bu hafta açıklanacak olan yeni kabinenin olacağını düşünüyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr