Fransa’daki terör saldırısı, Suriye’deki gelişmeler, Brexit, Fed, derken küresel risk iştahının artması ile atağa geçen piyasalar, Türkiye’de yaşanan darbe girişimi ile cuma akşamı allak bullak oldu. Dolar 3.05 TL’ye, Avro da 3.32 TL’ye kadar fırladı. Cuma gecesi Türk Lirası 2008’den bu yana en hızlı düşüşünü yaşayarak dakikalar içinde 17 kuruşa yakın değer kaybetti.

Darbe girişiminin asıl etkileri ise bugün ilk iş gününde piyasalar açıldığında görülecek.

Yabancı analistlere göre ülkede siyasi belirsizliğin yükselmesi nedeniyle Türk varlıklarını zor günler bekliyor. Panik satışları olacak ve 2. çeyrekte daha düşük büyüme rakamları gelecek.

Belirsizlik var

Credit Agricole’a göre Türkiye’de darbe girişimi haberleri sonrası riskle korelasyon içinde olan G10 para birimleri düşerken, Japon yeni, İsviçre Frangı ve ABD Doları gibi güvenli liman olarak görülen ve likit durumda olan varlıklar için talep artabilir. En azından hafta başında belirsizliğin yükselmesi beklenebilir.

Crossborder Capital’e göre son dönemde Türkiye’ye yabancı yatırım girişlerinde görülen güçlü toparlanma kesinlikle tersine dönecek ve kaçınılmaz bir şekilde piyasalarda baskıya neden olacak. Türkiye’nin yılın üçüncü çeyreğine ilişkin hikâyesi sona erdi. Türkiye şu an için sıradan bir işlem; daha fazlası olması için sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyaseti istikrara kavuşturması değil, ekonominin coşkusunu tekrar canlandırmak için ülkenin görünüme dair umutlarının yeşermesine izin vermesi gerekir.

Borç büyük tehlike

Londra merkezli Ebury’e göre Türkiye’de darbe girişimi özel finansman akımlarını etkileyebilir. Finansal açıdan en büyük tehlike, Türk bankalarının ve şirketlerin döviz finansmanına aşırı bağımlılığı.

London Capital de “Siyasi bir çalkantı dönemi olacağından yatırımcıların lira ve lira cinsinden varlıkların çöktüğünü görmeye hazır olması gerekiyor” yorumunu yaptı.

Rabobank ise “Kısa vadede belirsizliğin devam etmesiyle, yabancı yatırımcılar Türk varlıklarında pozisyonlarını azaltacak” dedi.

Merkez’den 7 tedbir

TCMB, piyasalarda oluşabilecek dalgalanmaları engellemek amacıyla bazı tedbirler aldı. Bankalara limitsiz ve sıfır komisyonla likidite sağlanacak. Merkez Bankası dün de Türkiye Bankalar Birliği üyesi bankaların hazine birimlerinin yöneticileriyle olağanüstü toplantı yaptı.

Merkez Bankası, darbe girişimi sonrası para piyasasındaki dalgalanmaların önüne geçmek ve normal işleyişin sürmesi için bir dizi tedbir aldı. Bankalara limitsiz ve sıfır komisyonla likidite sağlanacak.

Web sitesinden yapılan duyuruya göre TCMB 7 tedbir aldı. İşte o tedbirler:

1 Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacak.

2 Bankalara sağlanan gün içi likidite imkânının komisyon oranı sıfır olarak uygulanacak.

3 Türk lirası likidite sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde, bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz deposu getirilebilmesine imkân tanınacak.

4 Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar ABD doları seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabilecek ve kullanım şartlarında (teminat ve maliyet) iyileştirmeye gidilebilecek.

5 Merkez Bankası nezdindeki tüm piyasalar ve sistemler (Elektronik Fon Transfer ve Elektronik Menkul Kıymet Transfer) işlemler tamamlanıncaya kadar açık tutulacak.

6 Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından takip edilecek.

7 Gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler alınacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr