ABD Temsilciler Meclisi, bu yıl yapılacak askeri harcamaları içeren bütçe planı yasasını onayladı. Yasa Pentagon'un, Rus askeri ihracat şirketi Rosoboroneksport ile anlaşma yapmasını yasaklıyor.

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre, Temsilciler Meclisi'nde 48'e karşı 371 oyla kabul edilen yasa kapsamında, Pentagon'un ya da Pentagon'da görevli bir kişinin Rosoboroneksport ile herhangi bir kontrat, memorandum veya ticari anlaşma imzalanması yasaklandı. Yasa metnine göre, Pentagon, Rosoboroneksport'a kredi de veremeyecek.

İPTAL İÇİN GİRİŞİMDE BULUNABİLECEK

Öte yandan Pentagon yetkilileri, Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'ne fikir danışmalarının ardından, Rosoboroneksport ile işbirliği yapmanın ABD'nin güvenliği için çok önemli olduğuna karar verirlerse, yasadaki bu kuralın iptali için girişimde bulunabilecek. Fakat bunun için Pentagon yetkililerinin, Kongre'nin her iki kanadını, 'Rosoboroneksport'un Suriye hükümetine öldürücü silah göndermeyi bıraktığına ve Rus askeri güçlerinin Kırım'ı terk ettiğine' ikna etmesi gerekecek.

'YASAK YENİ DEĞİL'

Rosoboroneksport yetkilileri yaptıkları açıklamada, kabul edilen yasayla kendilerine yeni kısıtlamalar getirilmediğini söyledi. Yetkililer, "İşbirliği uzun zaman önce yasaklanmıştı. Bu yasak kaldırılmadı" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr