Ödülü Başkan Fatmagül Berktay, kurucular Aslı Davaz, Füsun Ertuğ, Füsun Akatlı ve Jale Baysal’ın kızları CHP İzmir milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, Ayşe Buğra ve yönetim kurulu üyesi İmren Sipahi ile birlikte Ayşegül Sönmez ve PEN Başkanı Zeynep Oral’ın elinden aldı.

İstanbul Fransız Kültür Merkezi ev sahipliğinde 11 Mart Cuma günü düzenlenen törene Norveç PEN Başkanı William Nygaard, Uluslar arası Pen önceki başkanı John Ralston Saul da katıldı.

PEN Başkanı Zeynep Oral açış konuşmasında arkadaşı, meslektaşı Duygu Asena’yı şu sözlerle andı; “Akıllı, iyi yürekli, çalışkan, cesur, azimli, kahraman, güzel arkadaşım. Güzelliği aklından, ruhundan, cesaretinden azminden ve çalışkanlığından gelen arkadaşım. Ezilenden sömürülenden, hakkı yenenden yana, sesi olmayanın sesi, dili olmayanın dili olmuş, milyonlarca kadının aklından geçirdiğini, düşündüğünü, söylemek istediğini ama söylemeye korktuğu, çekindiği şeyi cesaretle, herkesten önce söyleyen bir öncü.”
Oral, Türkiye’deki kadın hareketinin, bir yanda bilim insanlarının çabaları, STK'larla, bir yandan da gözlem, bireysel mücadelesini toplum mücadelesiyle bütünleyen Duygu Asena gibi yiğit kadınlarla geliştiğini vurgulayarak; “90 yıllık Cumhuriyet dönemini enkaz diye nitendiği Osmanlı hayranlığının kamçılandığı günlerde, kadın erkek eşitliğine inanmıyorum diyen, her alanda ayırımcılığı körükleyen zihniyetin iktidar olduğu, kadın erkek eşitliğinin bir demokrasi sorunu olduğunu anlamayan zihniyetin başımızda bulunduğu bir dönemde bir değil binlerce Duygu Asena'ya gereksinmemiz var.” diyerek salonu selamladı.

Ödül gerekçesi

PEN Genel Sekreteri Tülin Dursun ödül gerekçesini okudu;
"25 Yıl önce Belge yoksa tarih de yoktur, diye yola çıkan, adeta yoktan var edilen, tepeden tırnağa dayanışma duygusu içinde gerçekleştirilen, o gün bugün misyonunu sadece dev kütüphanesi, arşivleri, koleksiyonlarıyla değil, etkinliklerle, kadın araştırmalarıyla, ulusal uluslarası sempozyum, panel, sözlü tarih projeleriyle, kadınların belleği ve geleceğine kaynaklık ettiği için, gelecek kuşaklara ilham verdiği için 2016 PEN Duygu Asena Ödülü'nün Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi' ne verilmesi kararlaştırılmıştır."

Törende Pen Türkiye, Pen Norveç ve Kırmızı Kedi Yayınevi işbirliğiyle yayımlanan 25 yazarın “Kadına karşı şiddete dur” diyen öykü ve denemelerinin yer aldığı 'Canımı Yakma!’ kitabının tanıtımı da yapıldı.

Pen Norveç Başkanı William Nygaard, projeye gösterdikleri hassasiyet ve desteği anlattığı konuşmasında, “Türkiye PEN Merkezi’nin kitap projesine destek olmak kadınların her alanda özgür iradeleriyle kendilerini ifade edebilmeleri, seslerini duyurabilmeleri amaçlayan Norveç PEN Merkezi için kıvanç verici bir görevdir.” dedi.

Törene Duygu Asena’nın kardeşi İnci Asena, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, M. Pascal Roos, “Canımı Yakma!” nın yazarlarından Ayşe Kulin, Büşra Ersanlı, Işıl Özgentürk, Nilüfer Açıkalın, Tülin Dursun, Ulviye Alpay, Zeynep Aliye ve yayımcı İlknur Özdemir, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Kurucusu Canan Arın, Türkiye Yazarlar Sendikası(TYS) Başkanı Mustafa Köz, aralarında Tülin Tankut, Halil İbrahim Özcan, Tarık Günersel’in olduğu KEK, PEN, TYS üyeleri ve çok sayıda kadın hakları savunucusu katıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr