PEN Türkiye, Dünya Şiir Günü’nü önceki akşam Şişli’deki Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ile Şişli Belediyesi’nin katkısı ve Türkiye Yazarlar Sendikası’nın katılımıyla kutladı. Törende Türkiye PEN Başkanı Zeynep Oral ‘PEN  Şiir Ödülü’nü Güven Turan’a sundu.

‘Öncü kalem’

Zeynep Oral, “PEN Türkiye’nin her yıl bir usta şaire verdiği şiir ödülünün bu yılki sahibi Güven Turan. Türk edebiyatının usta ve öncü kalemlerinden Güven Turan şiir, deneme, eleştiri, roman ve öyküleriyle ama aynı zamanda dergicilik, yayın yönetmenliği ve editörlük gibi uğraşlarıyla da yıllarca edebiyatımıza büyük katkılarda bulundu ve bulunmaya devam ediyor” diyerek, “Bu acılı günlerde, bu şiddet sarmalına nasıl dayanacağız, nasıl karşı duracağız” diye hesaplaşırken yanıtı 2016 Yılı Şiir Bildirisi’ni hazırlayan Güven Turan’ın satırlarında bulduğunu belirtti.

Güven Turan, Yaşar Kemal’in davetiyle üyesi olduğu ve Şükran Kurdakul’un davetiyle yönetiminde yer aldığı PEN’in zaman içinde kazandığı yer ve boyutu hatırlatarak, “PEN yıllardır dışarılarda da izlediğim gibi ruhunu şeytana satmamış çok ender kurumlardan biri. Ben şimdiye kadar herhangi bir yerde PEN’in kendini bir iktidara sattığına hiç rastlamadım. PEN Şiir Ödülü’nü almak her şeyden önce benim için onurdur” dedi. Güven Turan kaleme aldığı, 21 Mart’ta tüm Türkiye’de okunan ve basında yer alan “Bütün dünyayı saran kan, ölüm, sefalet kasırgası içinde, belki bütün bunların temel nedeni olan sevgisizlik, bol söz tüketip hiçbir iletişim kuramama karşısında sığınılacak, hayır, güç alınılacak, kuşanılıp karşı durulacak ne var? Bu soruya ‘Şiir’ diye karşılık veriyorum” yanıtıyla başlayan bildiriyi okudu.

Şiirlerle kutlandı

Gece Güven Turan, Tarık Günersel, Turgay Fişekçi, Nazmi Ağıl, Baki Ayhan T. ve Haydar Ergülen’in okuduğu şiirler ve değerlendirmelerle zenginleşti. Törene PEN Yönetim Kurulu üyeleri Halil İbrahim Özcan, Tülin Dursun, Zeynep Aliye, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz, Yapı Kredi Kültür Sanat Genel Müdürü Tülay Güngen’in de aralarında bulunduğu şair, yazar, yayıncı, öğretim üyesi ve sanatsever dostlar katıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr