Sosyal medya üzerinden örgütlenen yaklaşık 20 kişi kent meydanında toplanarak, ‘Pembe taksiye binmeyeceğiz, erkek egemenliğine boyun eğmeyeceğiz’ yazılı pankart açtı. Ellerinde çeşitli dövizler de taşıyan grup, ‘Pembe bahane, ayrımcılık şahane’ sloganları atarak Sivas’ta başlatılan uygulamaya tepki gösterdi.

Sivas Kadın Dayanışması grubu adına açıklama yapan Derya Ulucan, “2008’den 2015’in ilk 6 ayına kadar bin 331 kadın yaşamını yitirmiş, 2015 yılında ise 49 kadın tecavüze uğramışken pembe taksinin bu derin yaraya derman olmayacağını biliyoruz. Pembe taksinin burada üstlendiği tek görev ayrımcılığı güdümlemektir” dedi.

“Pembe taksiye binmiyoruz”

Pembe taksiyi kabullenmeyeceklerini belirten Ulucan, erkeğin varlığını kutsayıp yücelten, erkek egemen sistemin ürünü olan pembe taksilerin kadınlar tarafından elbette kabullenilmeyeceği belirtildi. Ulucan, şöyle konuştu:

“Asıl olan taksileri pembeye boyamak değil kadını topluma kazandırmaktır. Kadını meta olarak değil bir birey olarak görmektir. Yoksa rengi değiştirilen taksiler, otobüsler, metrolar bu vakaların önüne geçemeyecektir. Ve biz kadınlar diyoruz ki; ataerkil sistemin ürünü olan bu uygulamayı kabullenmiyoruz. Toplumun, kadınlar, erkekler olarak ayrışmasını, toplumdan soyutlanmayı istemiyoruz. Bu sebeple pembe taksi uygulamasını kabullenmiyor, pembe taksiye binmiyoruz.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr