Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel’le yaptığı görüşmeyle yeniden ivme kazanan Brüksel-Ankara pazarlığında gözler Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 6 ve 7. maddelerine çevrildi. Ankara bu maddelerdeki değişiklikleri konuşmaya başlarken, Avrupa Birliği (AB) ekim ayına mutabakatın uygulanmasını bekliyor.

‘1000 kişi gönderildi

Türkiye’nin Geri Kabul Anlaşması’nı (GKA) vize serbestisinde mutabakat sağlanana kadar askıya aldığı iddialarını ise batılı kaynaklar doğrulamadı. Kaynaklar pazar günü itibariyle ellerine bu konuda bir evrak geçmediğini belirten kaynaklar GKA çerçevesinde, 1000 kadar kişinin Yunanistan’dan Türkiye’ye gönderildiğine de işaret etti.

Merkel - Erdoğan görüşmesinin ardından önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun AB Komiseri Johannes Hahn ile yaptığı görüşme ile başlayan teknik görüşmeler daha sonra yeni AB Bakanı Ömer Çelik’in Brüksel ziyareti ile ivme kazandı. Son olarak da geçtiğimiz hafta Ankara, AB Komisyonu Türkiye Direktörü Simon Mordue’yu ağırladı. Edinilen bilgilere göre, AB heyeti görüşmelerden umutlu ayrıldı ve mutabakatın ekim ayına yetiştirilebileceğini Brüksel’e iletti.

-TMK: Görüşmelerde Türkiye’nin yerine getirmesi beklenen 5 kriter çerçevesinde en önemlisini oluşturan TMK da ele alındı. AB heyeti, Türkiye’ye TMK’nın ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü ile ilgili olan 6 ve 7. maddelerinin mümkünse kanundan çıkarılmasını yada bu maddelerin uygulanmasının “frenlenmesini” istedi. Kaynaklar, başta akademisyenler ve gazetecilerin bu 2 maddeyle tutuklandığını anımsattı. Yetkili, görüşmelerde daha pozitif bir atmosfer olduğunu ama henüz Brüksel ile terörle mücadele anlaşmasında değişiklik yapılması için mutabakat sağlanmadığını belirterek, görüşmelerin süreceğine işaret etti.

-Yolsuzluk: GRECO’yla ilgili Türkiye’nin yerine getirmesi gereken adımlar da Direktör Simon Mordue ile görüşmelerde ele alındı. Türk tarafı, AB heyetine, “Avrupa ülkelerinin şeffaf olamadığı şeylerde Türkiye’den şeffaf olması beklenemez” görüşünü dile getirdi. Buna karşılık AB heyeti, Türkiye’nin yolsuzlukla mücadele için daha fazla adım atması gerektiğini ve özellikle etik kanunu ve partilerin finansmanı konusunda adım beklendiğini anımsattı. n Kişisel veriler: AB heyeti, kişisel verilerin korunması kanunun da AB normlarıyla uyumlu olmadığını, mevcut yasaların da yeterince uygulanmadığını Türkiyeye iletti.

-Kişisel veriler: AB heyeti, kişisel verilerin korunması kanunun da AB normlarıyla uyumlu olmadığını, mevcut yasaların da yeterince uygulanmadığını Türkiyeye iletti.

-İkinci rapor: AB Komisyonu, GKA’da gelinen aşamaya dair 2. raporunu ise 15 Haziran’da sunacak. Komisyonun bu raporda da olumlu bir dil benimsemesi beklenirken, özellikle Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile ilgili çekincelerinin hala ağır bastığına işaret edildi. Kaynaklar, komisyondan çıkacak raporla ilgili belirsizliklerin 15 Haziran’a kadar giderilemeyeceğini dile getirdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr