Milyonlarca öğrenci artık gün saymaya başladı. Okullar 9 Haziran Cuma günü kapanıyor. Öğrenciler karnelerini cuma günü alacaklar ve anne-babalarından karne hediyelerini istemeye başladılar bile. Her ne kadar kapitalist sistemin dayatması ve başarının ticarileşmesi olarak görsek de öğrencilerin de ebeveynlerin de kayıtsız kalamadığı bir olgu karne hediyeleri... Karne hediyesini aylar önce belirleyen ve pazarlığa başlayan öğrenci de, yalnızca bir gün de olsa serbest aburcubura razı olan öğrenci de var. Ebeveynlerin cephesinde işler biraz daha karışık. Zira bir yandan çocuğu için hem eğitici hem keseyi zorlamayan hediye mi yoksa çocukların hayallerini süsleyen hediye mi ikilemi azımsanmayacak ölçüde.

Seçenek çok

Bu arada hem hediye seçenekleri hem de fiyatlar oldukça geniş bir yelpazeye yayılıyor. Aslında biraz vakit ayırabilen tüm veliler hem kendilerine hem çocuklarına uyacak seçenekleri bulabilecek gibi görünüyor. İstanbul Üniversitesi Ebelik Bölümü’nde Yrd. Doç. olarak görev yapan Fatma Ay altı buçuk yaşındaki kızı Güneş Zeynep Ay’a eğitici oyuncak almak isterken kızının planlarının farklı olduğunu söyledi. Ay, kızının bütün sınırların kalkmasını istediğini dile getirerek, “Dondurma, şeker, cips gibi şeyleri o gün doyasıya yemek ve o gün gezmek istiyor. Bol bol kıyafet, ayakkabılar, oyuncak istiyor.

Biz daha ne alacağımıza net karar vermedik. Baba oyuncak alalım diyor ben eğitici bir oyuncak alalım diyorum” dedi. Kimya Mühendisi Özlem Bilaloğlu ise çocukları lise 4’e geçen Emre (17) ve 6. sınıfa geçen Öykü Bilaloğlu’na (11) geçen yıllarda karne hediyesi olarak bilgisayar, telefon aldıklarını belirterek bu yıl ise oğlunun renkli ışıklı klavyelerden istediğini dile getirdi. Bilaloğlu oğlunun klavyeye ihtiyacı olduğu için alacaklarını belirterek, “Kızım da oyuncak bebek isteyip ‘karne hediyem’ olsun dedi. Biraz yüklü miktarda bir oyuncak istiyor, bu oyuncağa bu kadar verilmez dedim ama çok istediği için alacağız. Büyük ihtimal kızım takdir aldı. Oğlum lise son sınıf olduğu için ne aldı şu an öngöremiyorum. Karneleri gördükten sonra hediyeleri de netleşecek” ifadelerini kullandı. Bir yerde İşletmeci olarak çalışan baba Cenk Gürkol da 8. sınıfa geçecek olan oğlu Doruk Gürkol’un (13) bilgisayar ve maus pad istediğini belirterek, "Benim aklımdan ayakkabı almak geçiyordu ama oğlum bilgisayar istiyor. TEOG sınavına hazırlanacağı için şu an bilgisayar almayı erteledik. Geçen yıllarda karne hediyesi olarak top, tuttuğu takımın formasını istemişti. Genellikle istediği hediyeleri alıyoruz. Tabii geçen yıllarda eğitici pazıllar, legolar ve resim kalemleri de alıyorduk" dedi.

 

Karnenin vazgeçilmezi bisiklet

Fatih’te bulunan Haşim İşcan Geçidi Bisikletçiler Çarşısı’nda esnaf ile konuştuğumuzda satışlarının şuan durgun olduğunu belirterek, “Çocuklar karnelerini aldıktan sonra satışlarımız düzelir diye düşünüyoruz. Çocuklarına bisiklet almak isteyen anne, babalar buradan rahatlıkla istediği fiyata bisiklet bulabilir” dedi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr