Akşam gazetesinin 30 Ağustos tarihli sayısında, Ekümenik Patrik Bartholomeos’u darbe girişimi ile ilişkilendiren ve Patrikhane’nin 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olduğunu iddia eden bir haber yayımlandı. Manşetten verilen ve ABD’nin Yemen eski büyükelçisi Arthur Hughes tarafından dile getirildiği öne sürülen iddiaları barındıran Akşam’ın haberi, kısa sürede birçok site tarafından da alıntılandı.

Haberde Hughes’un kişisel Facebook hesabında “Türkiye’nin Rum Ortodoks Patrikhanesi’ne mi ihtiyacı var? Darbeyi CIA, Gülen ve Rum Ortodoks Patrikhanesi gerçekleştirdi” ifadelerini kullandığı ileri sürüldü. Hughes’a atfedilen “Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin’in Suriye üzerindeki ortak çalışmalarının ardından CIA ve Rum Ortodoks Patriği’nin yardımıyla Gülen darbe gerçekleştirmeye çalıştı” ifadeleri, üzerinden 24 saat geçmeden yalanlandı.

Esef verici

Eski büyükelçinin konuyla ilgili açıklama yapmasını bekleyen Ekümenik Patrikhane, Agos’a gönderdiği basın bildirisinde “Bu asılsız haber başta Patriğimiz olmak üzere Ortodoks camiasının derin bir üzüntü duymasına sebep olmuştur” ifadelerine yer verdi. Agos'a yapılan açıklamada şöyle dendi: “Ortodoks camiası ile devletimizin arasını açma amacı ile yapıldığı derhal anlaşılması gereken bu haberin asılsızlığını, Akşam Gazetesi sorumlularının anlaması ve Patrik Hazretleri’ne karşı kamuoyunda kin ve nefret doğurma amacı ile yayımlanan bu asılsız haberin çok acı sonuçlar doğurabileceğini bilmesi gerekirdi. Devletimiz ve Kamuoyu karşısında bu haberin bizler için çok elem ve esef verici olduğunu bildiririz.”

‘Makale benim değil’

Son olarak Yemen’de görev yapmış olan emekli ABD büyükelçisi, söz konusu haberlerin 16 Ağustos’ta Oriental Review adlı kuruluşun internet sitesinde () yayımlanan bir yazıdan kaynaklandığının anlaşıldığını, yazının kesinlikle kendisine ait olmadığını belirtti.

Hughes’un, Ekümenik Patrikhane’nin Amerika’daki temsilcisi ve Rum Kilisesi’nin ruhani lideri Başepiskopos Dimitrios’a hitaben kaleme aldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bu makaleyi kaleme almadığımı, Oriental Review ve/veya başka kanallara dağıtmadığımı, aynı zamanda da içeriği ile alakalı herhangi bir bilgim bulunmadığını kesin bir dille beyan ederim. ‘Oriental Review’ün kurucu editörü Sayın Andrey Fomin, söz konusu makalenin kendilerine tarafımdan gönderildiğini teyit edemediğini mail yoluyla bildirmiş, oluşan olumsuzluktan dolayı da üzüntüsünü ifade edip makaleyi web sayfasından hemen kaldırmıştır. Andrey Fomin’e defalarca ilettiğim taleplere rağmen ‘Oriental Review’ söz konusu yazının bana atfedilmesinin tamamen bir kurgudan ibaret olduğuna ilişkin herhangi bir açıklama yapmamıştır. Aynı zamanda, Sayın Fomin’e belirttiğim üzere, bugüne kadar birçok elektronik kaynakta yayınlanmış yazılarımın içeriklerinin incelenmesi, şahsımın Türkiye’yi ya da kilise meselelerini ilgilendiren herhangi bir faaliyete karışmadığını kanıtlar niteliktedir. Yaratılmış olan kurgu ve yazının bana atfedilmesi durumu bana büyük rahatsızlık vermiştir. Size aktarmış olduğum bu hakikatleri, Rum Patriği’ni hedef alan bu iddiaları, itina göstermeksizin ve doğruluğunu sorgulamaksızın yayın organında yer vermiş olan bütün kuruluşlara aktardığımı bildiririm.”

Bu açıklamaların arından, haberin Patrikhane’yi zor durumda bırakmak için hazırlanan bir operasyon olduğu anlaşılırken, bunun neden ve kim tarafından yapıldığı belirsizliğini koruyor. Öte yandan, Ortodoks Patrikhanesi’ne yönelik kin ve nefret duygularını tetikleyecek olan bu haberin, Türkiye’deki ulusal basın organlarının büyük çoğunluğu tarafından teyide ihtiyaç duyulmaksızın alıntılanması dikkatlerden kaçmadı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr