Cemaate “ne istediniz de vermedik” diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla devlet içindeki “paralel yapı”yı araştıran Devlet Denetleme Kurulu (DDK), çoğunluğu AKP’li olan belediyelerin cemaate yakın vakıf ve derneklere “parsel parsel” peşkeş çektiği taşınmazların peşine düştü. DDK

Başkanı Yunus Arıncı, 2005-2006 yılları arasında il özel idareleri ve belediyelerin cemaatin kurumlarına “satış, kiralama, irtifak, takas, tahsis yoluyla verdiği tüm taşınmazların listesini” İçişleri Bakanlığı’ndan istedi. Valilikler tarafından hazırlanan listeler, bakanlık aracılığıyla DDK’ye gönderildi. DDK’nin bu aşamada cemaate destek çıkan AKP’li belediyeler hakkında işlem başlatıp başlatmayacağı merak konusu oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kasım 2013’te müttefiki cemaatle yaşadığı dershaneler krizi sırasında “Allah şahittir, ne istediler de vermedik” açıklamasını yaptı. Daha sonra 17 Aralık 2013’te yaşanan yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla cemaatle hükümetin yolları ayrılırken, iki grup arasındaki savaş gün yüzüne çıktı. Erdoğan ve partisi, cemaati bu aşamadan itibaren devlet içindeki “paralel yapı” olarak nitelendirdi. Dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, kendisini “paralel” ilan eden partidaşı Melih Gökçek’e “Kendisi Ankara’yı paralel yapıya parsel parsel satmıştır” demesi, cemaat-AKP birlikteliğine yönelik çarpıcı bir örnekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, paralel yapıyla mücadele kapsamında Ocak 2016’da Devlet Denetleme Kurulu’nun örgütün devlet içindeki varlığıyla ilgili çalışma başlatması talimatı vermişti.

Kapsamlı bir çalışma başlatan DDK, “parsel parsel satışları” araştırmaya başladı. DDK Başkanı Yunus Arıncı, 8 Mart 2016 tarihinde İçişleri Bakanlığı’na istenilen belgeleri içeren bir yazı gönderdi.

Valilikler listeyi gönderdi

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Selami Altınok, DDK’nin yazı üzerine 81 il valiliğinden 3 Nisan’a kadar söz konusu bilgilerin listesini istedi. Valiliklerin hazırladığı listeler, bakanlık aracılığıyla DDK’ye gönderildi

Ancak listenin ayrıntılarına ulaşılamadı. AKP’li belediyelerin cemaate çok sayıda taşınmazı bedelsiz olarak verdiği biliniyor. Şimdi DDK’nin bu gerçek karşısında AKP’li belediyeler hakkında ne tür bir işlem yapacağı, bu listenin yargıya taşınıp taşınmayacağı merak konusu oldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr