Hülya Aksular Sanat Atölyesi bünyesinde yer alan ve 3. yılını kutlayan bale kursunun “Güneşe Açılan Kapı” adlı yıl sonu gösterileri 10-11 Haziran tarihlerinde Kozyatağı Kültür Merkezi ve Fulya Sanat’ta gerçekleştirilecek. İstanbul Devlet ve Opera Balesi’nde “Kuğu Gölü” balesi ile 18 yaşında “En Genç Başbalerin” unvanına sahip olan ve bu unvanı uzun yıllar taşıyan Hülya Aksular ile çocuklara verdiği bale eğitimi üzerinden konuştuk.

- Bugünün bale sınıfında öğrencilere söylediğiniz ilk şey ne nedir?

Öğreneceğiniz sanata, birbirinize, emeğe, zamana saygı duyun... Sevin... Ve bunların hepsine karşı dürüst olun!

- Bale sanatını öğrenmeyi seçmiş bir çocuk adına, estetiğin ötesinde, bale nedir diye sorsam?

Başlangıçta eğitim için seçilmiş narin bedenine, küçücükken oyunla başlayan, sonrasında eğitimin adım adım aşamalarıyla esnekliği, refleks ve irade kontrolünü, zarafeti, gücü, asaleti, dayanıklılığı, sağlıklı olmayı, beden dili ve mimikleriyle kendini ifade edebilmeyi oluşumuna eklediği; iç disiplin, sorumluluk alabilmek, kendine güven gibi olmazsa olmazlarımızı ömrüne ekleyebildiği; meslek olarak seçtiğinde parmak ucundan dünyaya sımsıkı tutunan; yapmazsa ayakları yere basan bir varlığa dönüşmesini hızla sağlayan sanat dallarından biridir bale.

Çocuklarımız gelecek ve sanat adına umut kapısını ardına kadar açacaklar hepimiz için...

- Bale sanatının nasıl bir matematiği var?

Akıl ve yüreksiz işlemeyen sağlam bir matematiği var.

- Bale çok disiplinli bir sanat dalı. Peki kontrollü mü?

İçi yolcu dolu bir otobüsün şoförü olduğumuz unutulmamalı... Uyumamalısınız. Ama yollar bahar bahçe...

- Bir çocuğun disiplinle ilişkisini bale eğitimi sırasında nasıl sağlıyorsunuz?

Onu severek, sayarak, ona güvenerek. Geçmişte çocuk olduğunuzu unutmazsanız, içinizdeki saklı çocukla arkadaşlık edebilirseniz bunu başarabilirsiniz.

‘AKM’nin açılışında dans edecek sanatçılar yeşermekte’

- Türkiye’de bale yapılacak sahne neredeyse yok. AKM çürümek üzere. Süreyya Operası sahnesinin bale için uygun olmadığı söyleniyor. Öyleyse bugün bale eğitimi alan gençleri gelecekte Türkiye’de bir kariyer bekliyor mu?

“Umut kesilmez umuttan / Şimdi vakti değil de ondan” demiş ya şair... Türkiye’mizde eğitim alan nice sanatçı ve adayları dünyanın her kıtasında bugünümüz, geleceğimiz için ter dökmekte. Azımsanmayacak sayıdalar hem de. AKM’miz yuvamız için hiç olumsuz bir bekleyişte olmadığımı söylemek isterim. Açılışında dans edecek sanatçılar yeşermekte. AKM’ye hasret izleyiciler AKM’ye hasret kalmayacak çocuklar yetiştirmekteler.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr