Vatikan’dan yapılan kısa açıklamada Papa Francesco’nun, dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi’nin Tüm Ermeniler Katolikoosu II. Karekin’in ile sivil otoriteler ve bu ülkedeki Katolik Kilisesi’nin davetlerine icabet ederek, Ermenistan’a gideceği belirtildi.
Papa’nın Gürcistan ziyaretinin ise, Gürcistan Ortodoks Kilisesi Patriği 2. Ilia’nın ile sivil ve dini otoritelerin daveti üzerine yapılacağı bildirildi.

Ruhani liderin Azerbaycan ziyaretinin de sivil ve dini otoritelerin davetiyle gerçekleşeceği kaydedildi.

Daha önce Papa Franceso’nun Ermenistan’a Haziran’ın ikinci yarısında gideceği açıklanmış, ancak bunun tarihine ilişkin bilgi verilmemişti.

KARABAĞ’A GİDECEK Mİ?
Ziyaret tarihlerini açıklayan Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi gazetecilerin, Papa’nın, Ermenistan-Azerbaycan arasında çatışmalara neden olan Dağlık Karabağ’a gidip gitmeyeceğine ilişkin bir soruya, “Ben sadece Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan’a yapacağı ziyaretleri açıkladım. Şimdilik başka bir şey yok” diye yanıt verdi.

PAPA, ERMENİSTAN’A BÜYÜK FELAKET’İN 100’ÜNCÜ YILDÖNÜMÜNDE GİTMEKTEN KAÇINDI
La Stampa gazetesinin Vatikan haberleri yapan internet sitesi Vatican Insider, Papa’nın Ermenistan seyahatine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Papa’nın Ermenistan seyahati, Türkiye ile ilişkiler bakımından hassas bir özellik taşıyor. Ermenistan’a gitmek, Papa’nın uzun zamandır büyük arzu duyduğu bir şeydi, ancak bunu gerçekleştirmek için önce Türkiye’yi ziyaret etmeyi (28-30 Kasım 2014) ve “Büyük Felaket’in (Medz Yeğern)” 100. yıldönümüne (Nisan 2015) denk gelmesinden kaçınmayı bekledi.”
Papa Francesco, 1915 Olayları’nın 100’üncü yıldönümü münasebetiyle geçen yıl Ermeni temsilcilerin katılımıyla Vatikan’da bir ayin düzenlemiş, “Son yüzyılda insanlık 3 büyük trajedi yaşamıştır. Bunların ilki, genel olarak 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak görülen ve siz Ermeni halkına karşı yapılmış olandır” ifadelerini kullanmıştı.

Bunun ardından Türkiye-Vatikan arasında diplomatik bir kriz baş göstermişti. Türkiye buradaki büyükelçisi Mehmet Paçacı’yı geri çekmişti.

Vatikan’dan yapılan bir açıklama Türkiye tarafından “müspet bir gelişme” olarak görülmüş, Paçacı 10 ay sonra görevine geri dönmüştü.

Papa Francesco, Türkiye seyahati dönüşünde yaptığı açıklamada ise, Türkiye-Ermenistan sınırının açılması çağrısı yapmış bunu, "Benim asıl kalbimde olan, Türkiye-Ermenistan sınırı. Keşke o sınır açılsa, o kadar güzel bir şey olur ki. Ben o bölgede, sınırların açılmasını kolaylaştırmayan jeopolitik problemler olduğunu biliyorum, ama bu halklar arasında uzlaşma olması için dua edelim" ifadeleriyle dile getirmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr