Kolej Meydanı oldu. 1 Mayıs geniş katılımla meydanda coşkuyla kutlanırken, polis alana sokulan pankartları hatta gazeteleri tek tek okudu, inceledi. İçerisinde “diktatör, saray, hırsız, OHAL, KHK” ifadeleri geçen pankartlara izin verilmedi. Bazı katılımcılar çareyi pankarttaki kelimeleri kesmekte buldu.

1 Mayıs kutlamaları için katılımcılar Dikimevi’nde toplandı. Polis, kutlamaların yapılacağı Kolej Meydanı’ndan Dikimevi’ne kadar güzergâhı demir bariyerler içerisine aldı. Güzergâh boyunca da çok sayıda polis görev alırken polis helikopteri de havadan kontrol yaptı. Kolej’de özel harekât polisleri de görevdeydi. Katılımcıların üstleri tek tek aranırken, çantalar da x-ray cihazından geçirildi. Polis, pankart ve flamalara tek tek baktı. Üzerlerinde, “İşçi sınıfı saraylar yıkar, diktatörler devirir”, “Tek adama hayır, bu memleket bizim” yazılı pankartlar, “Saray, diktatör, tek adam” ifadeleri geçtiği için alana alınmadı. İşçilerin, üzerinde “İşsizliğe, yoksulluğa hayır”ın yanı sıra “Diktatörlüğe, hırsızlığa hayır” ifadelerinin de yer aldığı pankartı da alana alınmadı.

Sonrasında bulunan falçata ile bu ifadeler kesilerek çıkarıldı ve pankarta izin çıktı. İşçiler, memurlar, öğrenciler, sivil toplum örgütleri Kolej Meydanı’na yürüyüşleri sırasında attıkları sloganlarla, taşıdıkları pankartlarla sık sık referanduma ilişkin “hayır” vurgusu yaptılar. DİSK kortejinin önünde davulcular da yer aldı. Somalı işçiler de kutlamalara katıldı. Üniversitelerden ihraç edilen akademisyenler taşıdıkları harflerle “geri döneceğiz” yazdı. “Hayır” vurgusu Kolej Meydanı’nda kürsünün kurulduğu sahnede de yer aldı. Meydandaki kutlamalar saygı duruşu ile başladı. Şarkılar, halaylar, marşlar, türküler eşliğinde 1 Mayıs kutlandı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mühürsüz zarfları geçerli sayması protesto edilerek “Yandaş Seçim Kurulu” denildi. DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün yaptığı konuşmada, “Umutluyum, 16 Nisan’da hayır dedik kazandık. Tek adam rejimine boyun eğmedik, eğmeyeceğiz” dedi. On binlerce işçinin, kamu çalışanının işten çıkarıldığına, gazetecilerin tutuklandığına işaret eden Görgün, ülkenin “korku imparatorluğuna ve yarı açık cezaevine” dönüştürüldüğünü söyledi. Kutlamalarda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile cezaevinde bulunan HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ile HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen’in kutlama mesajları da okundu. CHP’li Tekin Bingöl, Veli Ağbaba, Selin Sayek Böke ile HDP’den Fatma Kurtulan’ın da aralarında bulunduğu milletvekili ve parti yöneticileri de kutlamalara katıldı. Kolej’deki kutlamalar konser ile sona erdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr