Panama Merkezli hukuk firması Mossack Fonseca'dan sızdırılan belgeler dünyanın gündemine oturdu. Liderlerin ve zengin isimlerin, gizli hesapları ile kaçırdıkları vergileri ortaya döken belgelerin sayısı tam 11 milyon 500 bin adet. Dünyayı sarsacak belgelerin boyutunun ise 2,6 terabayt olduğu ifade ediliyor.

"TÜRKİYE'DEN 101 ŞİRKET" İDDİASI

Türkiye'den de 101 şirketin bulunduğu öne sürülen belgeler arasında en çok belge, Çin Halk Cumhuriyeti'nin özerk bir bölgesi olan Hong Kong'a ait. Panama Belgeleri arasında Hong Kong'a ait 2 binden fazla belge olduğu ifade edilirken, ikinci sırada Birleşik Krallık var. Birleşik Krallık'a ait belgelerin sayısı ise 2 binden az. Sıralamada daha sonra sırasıyla, İsviçre, Amerika Birleşik Devletleri, Panama, Guatemala, Lüksemburg, Brezilya, Ekvador ve Uruguay bulunuyor.

İŞTE PANAMA BELGELERİ (PANAMA PAPERS) ARASINDA EN ÇOK HANGİ ÜLKENİN BELGELERİ VAR

PANAMA BELGELERİ'NDE ADI GEÇEN LİDERLER

Panama merkezli Mossack Fonseca isimli hukuk şirketinin kayıtları içerisinde Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Irak'ta eski Başbakan İyad Allavi, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in oğlu Alaa Mübarek ve İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson gibi isimlerin adı geçiyor.

BELGELERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ E-POSTALARDAN OLUŞUYOR

Sayısı 11 milyonu bulan belgelerin büyük bölümü ise e-posta yazışmalarından oluşuyor. Belgelerin arasında 4,8 milyondan fazla e-posta bulunuyor. E-postaların yanı sıra belgelerin içinde PDF dosyaları, fotoğraflar, metin belgeleri gibi çok sayıda 'delil' yer alıyor.

İşte 11 milyon 500 bin belgenin dağılımı

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi tarafından ele geçirilen ve dünya çapında çok sayıda politikacının da yer aldığı Panama belgelerinde, Alman politikacıların bulunmadığı belirtiliyor. Ancak tüm dünyanın konuştuğu skandalda çok sayıda Alman bankasının da adı geçiyor.   Alman basınına yansıyan haberlere göre, Offshore hesaplarda 15 Alman bankasının doğrudan ya da yan kuruluşları aracılığıyla adı geçiyor. Şu aşamada hangi bankaların yer aldığı konusunda isim belirtilmezken, dün akşam Alman Birinci Kanalı ARD’de yayınlanan Anne Will adlı programda 15 Alman bankasının skandalda adının geçtiği belirtildi.

Belgelerin incelenmesinde Almanya adına araştırma komisyonunda yer alan Süddeutsche Zeitung, NDR ve SWR sorumlusu Georg Mascolo, listelerde Almanların da adının geçtiğini ancak politikacılar olmadığını söyledi.   Mascolo, Siemens’in adının karıştığı rüşvet skandalına dair yeni belgelerin bulunduğunu kaydederken, “Açıklanacak belgelerde hangi Alman bankasının adının geçmediğini düşünmem gerekiyor” diyerek çok sayıda bankanın skandalda adının geçtiğine işaret etti. Banka ismi vermeyen Mascolo, sadece Sparkasse’nin listede olmadığını söylemekle yetindi.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr