Gazeteciler Cengiz Çandar ve Ertuğrul Özkök yazdıkları yazılardan dolayı haklarında açılan Cumhurbaşkanna hakaret davalarından beraat ettiler.
Ertuğrul Özkök'ün Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün, ilk olarak 3 Eylül 2015 tarihinde yazdığı “Utan ey büyük adam” başlıklı yazı nedeni ile açılan davası görüldü. Hakim Aşkın Kocamanoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatlarının, şikayetinden vazgeçtiğini ve davalardan feragat ettiğini içeren dilekçe yolladığını belirtti.

Ertuğrul Özkök’ün Avukatı Eren Mustafa Şener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın feragat dilekçesini kabul ettiklerini belirterek, “15 Temmuz sonrası yaşanan toplumsal uzlaşı sonucunda Sayın Cumhurbaşkanı tarafından mahkemeye sunulan şikayetten vazgeçme iradesi karşısında sayın mahkemeden iş bu irade doğrultusunda beraat kararı verilmesini talep ediyorum” dedi.

‘YÜKLENEN EYLEMİN KANUNDA SUÇ OLARAK TANIMLANMAMIŞ OLMASI NEDENİ İLE BERTİNE’

Feragat dilekçesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davaya katılma sıfatını kaldıran mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme, “Sanık Ertuğrul Özkök’e yüklenen eylemin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeni ile sanığın müsnet suçtan beraatine” karar verdi.

İKİNCİ DAVADAN DA BERT ETTİ

Mahkeme, bu beraat kararından sonra 22 Ekim 2015 tarihinde yazılan “Halkın yüzde kaçı ondan korkuyor” başlıklı yazı nedeni ile açılan davaya baktı. Mahkeme, bu davadan da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şikayetinden vazgeçtiğini belirterek, Erdoğan’ın davaya katılma sıfatının kaldırılmasına karar verdi. Mahkeme ardından da aynı gerekçe ile Ertuğrul Özkök hakkında beraatine kararı verdi.

CENGİZ ÇANDAR DA BERT ETTİ

Gazeteci Çengiz Çandar ise geçen yıl yazdığı 7 ayrı yazıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava beraatle sonuçlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları, duruşmaya davadan feragat ettiklerini içerir dilekçe yolladılar.Mahkeme, sanığın suç kastının bulunmadığını gerekçe göstererek Cengiz Çandar’ın beraatine karar verdi.

Bakırköy 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasına, sanık Cengiz Çandar’ın avukatları Eren Mustafa Şener ile Veysi Ok katıldılar.

Duruşma hakimi Aylin Bademci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatlarının celse arasında davadan feragat ettiklerini içerir dilekçe sunduklarını duruşma zaptına yazdı.

Çandar’ın Avukatı Veysel Ok, müvekkilinin davaya konu yazılarında Cumhurbaşkanının bazı politikalarını eleştirdiğini belirterek, “Cumhurbaşkanının eleştiri sınırı diğer vatandaşlardan yüksek olmalıdır” diyerek müvekkilinin beraatini istedi.

Çandar’ın Avukatı Eren Mustafa Şener ise Cumhurbaşkanının feragat iradesi bulunduğunu belirterek müvekkilinin beraatine karar verilmesini istedi.

Mahkeme, sanık Cengiz Çandar hakkında Cumhurbaşkanına hakaret iddiası ile dava açıldığını hatırlatarak, “Sanık hakkında Cumhurbaşkanına hakaret suçundan cezalandırılması istemiyle mahkememizde dava açılmış ise de, yapılan yargılama ve toplanan delillere göre yüklenen suç açısından sanığın kastının bulunmadığı” gerekçesi ile beraatine karar verdi.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr