Gazetemize cezaevinden önceki gün yazdığı özel mektupta “Önyargılarıyla hapsedilen ‘vicdan’dır” diyen yazar Aslı Erdoğan’a aydınların desteği artarak devam ediyor.

ORHAN PAMUK: ONA HAYRANIM

Bu kapsamda Erdoğan için geçen hafta sonu 150’yi aşkın aydının imzasının yer aldığı dayanışma çağrısına, Nobel ödüllü edebiyatçı Orhan Pamuk da desteğini verirken, Pamuk açıklamasında, “Zaten hikâyeleri ve romanlarına hayranlık duyduğum Aslı Erdoğan’ın cesareti, kararlılığı ve kişiliğine de hayranlık duyuyorum” dedi. Tiyatrocu Işık Yenersu’da gazetemize, “Erdoğan için her türlü dayanışma ve desteğe hazır olduğu” mesajını iletti.

NEDİM GÜRSEL: İTİBAR YOK OLDU

Yazar Nedim Gürsel ise son gelişmeler üzerine, Cumhuriyet’e şu değerlendirmede bulundu: “Ne yazık ki Türkiye, dış dünyada yazar ve gazetecilerini hapse atan bir ülke görünümünde. Demokratik değerlerden her gün biraz daha uzaklaşıyoruz. Aslı Erdoğan ve Özgür Gündem gazetecilerinin tutuklanması, ülkemizin zaten olmayan itibarını tümüyle yok etmiştir. Aslı Fransa’da da tanınan ve sevilen bir yazarımızdır. Bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını diliyorum.”

PROF. JALE PARLA: BU OLMAZ! HİÇ OLMAZ

Yazara destek amacıyla Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi, edebiyat eleştirmeni ve teorisyeni Prof. Jale Parla da bir açıklama yaptı. Parla, “Bu olmaz, hiç olmaz!” derken, özetle şunları kaydetti: “Şiddete karşı, benim bildiğim EN duyarlı dili yaratmış, bu dille Türk edebiyatının dönemeçlerinden biri olmuş, bu edebiyatta yapı taşı olmuş bir yazar Aslı Erdoğan. Yazdığı her satırı hayranlıkla, saygıyla, içim titreyerek okuduğum; bir katre ucuz duygusallık barındırmadan acıya karşı böylesine derin bir dili nasıl oluşturabildiğine her seferinde şaşırdığım bir yazar. Hangi konuyu çalışırsam çalışayım, bir yerden mutlaka Kırmızı Pelerinli Kent’e, Mucizevi Mandarin’e, Taş Bina öykülerine değinmek zorunluluğunu duyduğum bir yazar. Eserleri hakkında sayısız lisans ve yüksek lisans tezi yönettiğim bir yazar. Politikalar değişir; dünün dostları bugünün düşmanları, bugünün düşmanları yarının dostları olabilir. Benim bunlara aklım ermez; hiç ermez. Aslı Erdoğan kadar iyi yazarlar da çıkar bugünden yarına elbette; ama ondan bir tane daha çıkmaz. Bir Aslı Erdoğan daha çıkmaz. Onun için bu olmaz, hiç, hiç olmaz.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr