Şair Haydar Ergülen'in yönettiği Bergama Kültür Merkezi'nde (BerKM) düzenlenen 'Güz Söyleşileri'ne gazetemiz yazarı Özgür Mumcu konuk oldu. Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç'in de izlediği söyleşide Haydar Ergülen, gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun öldürülmesiyle ilgili bir gazete manşetinde çıkan haberin aslını sordu. Özgür Mumcu, "Birinin çıkarlarına aykırı bir şey yazdığın zaman ajanlık suçlamasıyla karşılaşıyorsun. O dönemde babama bu gibi yakıştırmalarda bulundular. Babam gerçek bir araştırmacı gazeteciydi. Uğur Mumcu cinayetine ilişkin o dönemde birçok gazeteci ve önemli kişi öldürüldü. Aynı örgütün bu cinayetleri işlediği yönünde iddialar ortaya atıldı. Bu kadar zaman bu insanlar rahatlıkla bunca insanı öldürebildiklerine göre ya devlet tarafından desteklendiler ya da devlet diye bir şey yok. Herkes rahatlıkla cinayet işleyebiliyor. Tetikçilerden çok arkasındaki iradeye bakmak gerektiğini düşünüyorum" dedi.

"TÜRKİYE LAİK BİR DEVLET OLAMADI"

Türkiye'deki laikliğin başından itibaren çok ideal kullanılmadığını öne süren Özgür Mumcu, "Tek başına Diyanet İşlerinin varlığı bile ülkedeki laikliğin bir sorunu olduğunu gösteriyor. Türkiye hiçbir zaman laik bir devlet olamadı. Başörtüsü yasakları siyasal İslamcı kesimlerin fazlasıyla işine geldi" dedi. Cumhuriyet Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın yurt dışında olması ile ilgili gelen bir soruyu yanıtlayan Mumcu, "Can Dündar tesadüfen bir kitap projesi için yurt dışındaydı. Yurt dışındayken bu darbe girişimi olunca bir süre daha orada kaldı. Can güvenliğine yönelik bir tehdit olduğunu düşündüğü için, suikast girişimi nedeniyle de dönmüyor anladığım kadarıyla" diye konuştu.

"CUMHURİYET'İN 40 YILLIK ÇALIŞANLARI İÇERİ ALINDI"

Söyleşinin moderatörlüğünü yapan şair Haydar Ergülen ise Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik yapılan soruşturmalara değindi. Ergülen, "Sol ve muhalif kesimlere yönelik çok sayıda tutuklama ve işten çıkartmalar oldu. Cumhuriyet gazetesinin başına ilk kez böyle bir şey geldi. Tutuklu arkadaşlarımız ısrarlı bir şekilde iddianamenin çıkarılmasını istiyor. Bu davayı açan savcı FETÖ'cü olarak müebbet hapisle yargılanıyor. Yurt dışna çıkış yasakları var. İçeriye alınanlar 40 yıllık çalışanlar" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr