İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu’nun talebi üzerine mahkeme kararıyla geçici olarak kapatılan Özgür Gündem gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik yürütülen soruşturmada gözaltına alınan Zana Bilir Kaya ve İnan Kızılkaya, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirilen Genel Yayın Yönetmeni Zana Bilir Kaya ve Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, burada soruşturma Savcısı Umut Tepe’ye ifade verdi. Savcı Tepe, ifadelerinin ardından Kızılkaya ve Kaya’yı “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” ve “silahlı örgüte üye olmak” suçlarından tutuklama istemiyle Nöbetçi Hakimliğe sevk edildi ve tutuklandı.

Tutuklu yazar Aslı Erdoğan için 'özgürlük nöbeti' başladı

Gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi Aslı Erdoğan tutuklanmıştı

Geçtiğimiz günlerde İstanbul 8’inci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından PKK'nin propagandasını yaptığı gerekçesi ile geçici olarak kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yazar ve yönetim kadrosundan Aslı Erdoğan, Zana Bilir Kaya, İnan Kızılkaya, Bilge Contepe, Kemal Sancılı, Emine Eren Keskin, Filiz Foçalı, Necmiye Alpay ve Ragıp Zarakolu hakkında gözaltı kararı alınmıştı. Bu isimlerden gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi Aslı Erdoğan, 19 Ağustos’ta adliyeye sevk edilmiş, çıkarıldığı mahkemece “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Özgür Gündem'den açıklama

Hakkında kapatma kararı verilen Özgür Gündem gazetesinin bugün yaptığı açıklamada, "90'lı kirli savaş yıllarında gazete binalarının bombalandığı, çalışanlarının sokak ortasında katledildiği dönemler yaşadık. Ama hiç susmadık, boyun eğmedik. Şimdi bir kez daha kirli savaş yıllarını aratmayan OHAL ve baskı düzenine geri döndük. Gazete binalarının mühürlendiği, çalışanlarının işkenceyle gözaltına alındığı bir döneme girdik. Bu zulmü, özgür basın geleneğinin dayanışma gücü ve iradesiyle boşa çıkardık, büyük oranda aştık.

Çalışanlarının çoğu gözaltında iken Özgür Gündem gazetesi, basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkına olan inançla okurlarına ulaşmaya devam etti. Özgür Gündem'in, Atılım özel sayısı olarak yayınlanan bugünkü nüshası hakkında ise toplatma kararı çıkarıldı, Mardin'de Mazlum Alas isimli dağıtımcısı gözaltına alındı.

"OHAL sansürleri değil, özgür basın ve dayanışmamız kazanacak"

Darbe hukukunun örnekleri sayılacak bu kapatma, toplatma ve gözaltı uygulamalarını kınıyoruz. Özgür basın geleneğinin önemli mevzi olan Özgür Gündem ve Atılım gazeteleri olarak, önümüzdeki dönemde de dayanışmayı büyütme ve halka gerçeklerin ulaştırılması sorumluluğu ile hareket edeceğimizi belirtiyoruz.

Halkların eşitlik ve özgürlük davasının sesini yükseltmeye çalışan özgür basın, her türlü bedel pahasına susturulamayacak, ezilenlerin sesi olmaya devam edecek. Hiçbir baskı ve zorbalık amacına ulaşamayacak. OHAL sansürleri değil, özgür basın ve dayanışmamız kazanacak. "

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr