Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla Nöbetçi Eş Yayın Yönetmenliği görevi üstlendikleri için tutuklanan TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Gazeteci-yazar Ahmet Nesin ve Sınır Tanımayan Gazeteciler RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu’nun özgürlüklerine kavuşması için “Özgürlük Nöbeti” başlatıldı. Nöbete Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Özgürlükçü Hukukçular, STK temsilcileri ve birçok yurttaş katıldı.

Bakırköy Kadın ve Çocuk Hapishanesi önünde başlatılan nöbete katılan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç, “50’ye yakın insan Nöbetçi Eş Yayın Yönetmenliği görevini üstlendi ama sadece bu 3’ü alındı. Tutuklama gerekçelerinde elle tutulur hiçbir şey yok” dedi.

TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, Fincancı’nın uzun yıllardan bu yana işkencenin önlenmesi, belgelenmesi ve işkence görenlerin ilk haline gelmesi için mücadele etttiğini belirterek, “6.5 metrekare bir hücrede moloz atıklarının olduğu bir yerde tutuluyor. Odasında masa sandalye yok” dedi.

Yanlarındayız

Avrupa Irkçılığa Karşı Taban Hareketi temsilcisi Benjamin Abtan da Türkiye hükümetinin birçok yerde savaş başlatmaya çalıştığını belirterek demokrasinin temel ilkelerine aykırı davranıldığını kaydetti. Abtan, “Bundan sonra hukuksuz bütün tutuklamaların duruşmalarına katılacağız. Hep yanlarında olacağız. Fransa, Almanya gibi ülkelerde bu durumu konferans yapıp aktaracağız” dedi.

Nöbetçi Eş Yayın Yönetmenliği görevini dün üstlenen Haberdar. com Genel Yayın Yönetmeni Said Sefa da iktidarın hukuksuzluğa resmiyet kazandırmak istediğini belirterek herkesi dayanışmaya çağırdı. Özgürlük Nöbeti her gün saat 13.00 ve 15.00 saatleri arasında düzenli olarak gerçekleştirilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr