Hükümet, seçim dönemlerinde hükümette yakın özel televizyon kanallarının taraflı yayın yapması eleştirilerinin önünü referandum öncesinde kökten bir değişiklikle kesmeye hazırlanıyor.

Bu kapsamda; anayasa değişikliğine ilişkin referandum öncesinde Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasa’da değişiklik yapılacağı belirtiliyor. Yasada, seçim dönemlerindeki yayınlarla ilgili olarak, “Radyo ve televizyonda yapılacak propaganda yayınlarının, tam bir tarafsızlık ve eşitlik içinde yapılması, Yüksek Seçim Kurulu ile Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu tarafından sağlanır” hükmü bulunuyor. Bu maddenin özel televizyon kanalları için uygulanmaması formülü üzerinde duruluyor. Ancak bu değişikliğin, anayasanın “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” hükmüne takılıyor. Bu yasada yapılacak bir değişikliğin özel televizyon kanalları açısından referandum propagandalarının önünü açamayacağı belirtiliyor.

YSK cezasına engel

İkinci formül olarak, RTÜK Yasası’nın “Yayın Hizmet İlkeleri”ni düzenleyen 8. maddesinde televizyon kanalları için öngörülen, “yayınlar siyasi partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz” hükmünün özel televizyon kanallarını “kapsamayacak” şekilde düzenleneceği ifade ediliyor. Öncelikli olarak RTÜK Yasası’nda, ikincil olarak da Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasa’da yapılacak değişiklik üzerindeki çalışmaların tamamlandığı ifade ediliyor. Ancak referandum öncesinde zaman sınırlaması gerekçesiyle söz konusu değişikliğin OHAL KHK’si ile yapılacağı belirtiliyor. KHK ile yapılacak değişikliğin “Özel televizyon kanallarının tarafsız olmasını beklemek doğru değildir. Hakkaniyete de uygun değildir. Özel kanalların istediği şekilde yayın yapmaları en doğal hakları” gerekçesine dayandırıldığı aktarılıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr