Özel okulda okuyan ve üniversite sınavına giren öğrencilerin yüzde 59’ı bir yükseköğretim kurumuna yerleşmeyi başardı. ÖSYM’den açıklanan rakamlara göre, özel lise mezunu olup sınava giren 112 bin 903 kişiden 66 bin 468’i bir fakülteye yerleşirken yabancı dilde eğitim veren özel okul mezunu 63 bin 273 kişiden 37 bin 895’i bir fakülteye yerleşti.

Özel Okullar Derneği Başkanı Cem Gülan başarı ortalamasının geçen yıllara göre değişiklik göstermediğini belirtirken, dershaneden dönüşen temel liselerin, özel okulların genel başarı tablosunda büyük etkisi olmadığının ortaya çıktığını söyledi. Gülan şöyle konuştu: “Temel lise yöneticileri, dershanecilikten kalma alışkanlıkla, herhangi bir şubenin başarısını tüm okula mal edebilirler, ama sonuçlar ortada. Dershaneye gelen bir çocuğun çok iyi altyapısı olur ve siz bu altyapının üzerine bir kat daha eklersiniz.”

18 milyarlık ekonomi

Özel eğitim sektörünün yaklaşık 18 milyarlık bir ekonomi haline geldiğini kaydeden Gülan, geçmişte özel okul seçiminde sınav başarısının birinci kriter olduğunu, artık velilerin, bilgisayar kullanımı ve yabancı dil gibi kriterleri de gözeterek tercih yaptığını belirtti. “Okul ücretleriyle üniversite başarısı konusunda bir araştırma yapsak ortaya ciddi bir doğru orantı çıkar. Bu rakamları okurken, şunu da söylemeliyiz; özellikle büyükşehirlerde, başarının çok daha yüksek olduğunu tahmin ediyorum. Eğer oralarda da bu başarı oranı çıksa, bırakın bu işi derdim. 10 bin TL yıllık ücretle bu işi yapmayan çalışan okulların başarısı elbette düşük kalıyor.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr