Son dönemdeki hareketliğin dikkatlerden kaçmadığını dile getiren Maliye Bakanı Naci Ağbal, piyasayı regüle etmek üzere çalışmasını yürüttükleri bilgisini verdiği otoda yeni ÖTV vergi düzenlemesine ilişkin tasarı yasalaştı. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı Genel Kurul’da kabul edildi. Buna göre, Özel Tüketim Vergisi belirlenirken araçların sınıfından, yolcu kapasitesine, kapı sayısına kadar farklı özellikleri dikkate alınacak.

Oranlar belli olsun

Uzmanlar vergi artışı beklentilerinin talebi öne çekerek gelecek yıl pazarı daraltabileceğini ve değişiklik olacaksa yeni oranlara hızla karar verilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Pazarda en yoğun satışların görüldüğü yılın son iki ayına girmeden önce ekimde 719.000 adet ile geçen yılki seviyesini yakaladı. ODD verilerine göre hafif ticari araç satışlarındaki 10 ayda kaydedilen yüzde 7 daralmayı, ithalatın ağırlıkta olduğu binek araç pazarındaki yüzde 1 büyüme telafi etti. İlk 10 ayda otomobil pazarının yüzde 75’i ithal araçlardan oluştu. Hafif ticari araçta ithalatın oranı yüzde 47’de kaldı. Uzmanlara göre, hükümet pazarının üçte ikisini oluşturan ithal araçlardaki keskin bir artış cari açığı yükselteceği için pazarı vergiyle kontrol etmeye çalışıyor.

Distribütör ‘zaman’ istedi

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, motorlu taşıtların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarını çeşitli kriterlere göre yeniden belirlemeye yönelik, Bakanlar Kuruluna yetki verilmesi düzenlemesini de içeren ve TBMM’de kabul edilen kanun tasarısına ilişkin, “Eğer vergi sisteminde ÖTV yapısını değiştirmekle ilgili bir irade söz konusuysa, bizim beklentimiz; Maliye Bakanımız ve Gelir İdaresi’ndeki bürokratlarla beraber sektörün yan yana gelmesi, beraberce çalışarak bu parametreleri belirlemek, sonra da eğer yapılacak ise buna bir geçiş süreci konulması” dedi.

Sürpriz olabilir

Ağbal bir örnekle konuya şöyle açıklık getirdi: “Mesela 1600 CC’ye kadar olan araçlarda ÖTV yüzde 45. Acaba sadece motor silindir hacmine bakarak vergi oranı tespit etmek doğru mudur diyoruz? Hepimiz şunu söylüyoruz, 1600 motor silindir hacmine sahip olsa da öyle fiyat farklılıkları var ki düşük bedel ile o aracı alan kişi, ‘ben, aynı silindir hacmi diye niye aynı oranda vergi ödemek durumundayım?’ diyor. Sistemi değiştiriyoruz, sistemde araç çeşitliliğini artırıyoruz, vergileme ölçütlerini genişletiyoruz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr