Thync adlı ABD’li firma, tek bir cihazla daha huzurlu ve mutlu olmanın kapısını araladı. Harvard Üniversitesi mezunu nörobiyolog Isy Goldwasser’ın projesi olan Thync’nin iddiası kullanıcıların vücudundaki enerjiyi aktif hale getirmek ve kişiyi daha enerjik ve huzurlu hissettirmek.

Elektrik sinyalleri

Proje mimarlarının iddiasına göre başa takılan cihaz, kişinin beynindeki anahtar bölgelere elektromanyetik sinyaller göndererek, kişinin hem duygusal hem de fiziksel olarak iyi hissettiriyor. Hatta cihazı geliştiren uzmanlar, teknolojinin bir gün “insanın en çok ihtiyacı olan şeyi dahi sunabileceğine” inanıyor: Mutluluk.

Şimdiye dek 25 milyon dolara yakın yatırım yapan firma ekibine dünyanın önde gelen biliminsanları kattı. Dünyanın en saygın sağlık dergilerinden Nature dergisi de Thync’nin çalışma yöntemine ilişkin kullanıcı deneyimlerini içeren bir araştırma yayımladı.

Araştırma sonuçları tatmin edici olsa da bazı uzmanlar geliştirilen cihazla ilgili endişelerini dile getiriyor.

ABD’de yayımlanan Washington Post gazetesine konuşan Ulusal Nörolojik Hastalıklar ve Felç Enstitüsü yetkilisi Kareem Zeghloul, cihazın gerçekten de şirketin iddia ettiği gibi çalışması halinde dahi kişide kalıcı hasarlara sebep olabileceği konusunda uyardı.

Uzmanlar temkinli

Cihazın yarattığı etkinin kişilerin beyin yapısına göre değişkenlik gösterebileceğini belirten Zeghloul, yapısı gereği beyne dışardan müdahale etmenin her zaman risk teşkil ettiğini ve bir kısımdaki sorunun çözülmesinin başka bir bölgede sorun çıkarabileceğinin altını çizdi.

Şayet Nature dergisinde yayımlanan araştırmada da Boston’da rastgele seçilen 82 gönüllüden cihazı 14 dakika boyunca denemesi istendi. Kullanıcıların üçte ikisi cihazı kullandıktan sonra daha mutlu olduğunu dile getirirken, üçte biriyse herhangi bir şey hissetmediğini belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr