Otizm Farkındalık Günü olan bugün kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören Mavi Işık Yak kampanyasıyla binalar mavi ışıkla aydınlatılacak.

İnsanlar mavi giyecek ve sosyal medya hesapları üzerinden #otizmemaviışıkyak etiketi ile otizmle ilgili mesajlar vererek otizmin farkında, onların yanında olduklarını ifade edecekler. Kampanyanın Türkiye elçisi Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile Türkiye’de Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Galata Kulesi başta olmak üzere pek çok bina mavi ışıkla aydınlatılacak.

Otizm farkındalığına destek vermek için bu akşam Akmerkez, Akasya AVM, Four Seasons, Double Tree by Hilton, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Saat Kulesi, Konya Kelebekler Müzesi, Mark Antalya AVM, Maxx Royal Kemer, Odea Bank Etiler Şubesi, Sabancı Center, Sapphire, Taksim Demirören AVM, Tekfen, Zorlu Center gibi birçok bina da mavi ışıkla aydınlanacak. Bazı üniversiteler, sendikalar ve gruplar gönüllüleriyle beraber katılacaklar, sosyal medya hesaplarından destek verecekler.

Belgrad ve Maçka'da koşu

Sporseverler de otizme mavi ışık yakacak. Otizm farkındalığı için gerçekleşecek ve herkese açık koşular; saat 8.30’da Belgrad Ormanı’nda ve 9.00’da Maçka Parkı’nda başlayacak.Konu ile ilgili açıklama yapan Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer,“Otizme Mavi Işık Yak hem bireysel hem de kurumsal olarak destek verilebilecek ve otizm farkındalığı için herkesi harekete geçirecek bir kampanya. Otizmli çocuklarımıza ve gençlerimize ışık olmak için herkesi bugün mavi giyinmeye, #otizmemaviışıkyak etiketi ile sosyal medya paylaşımları yapmaya, binaların mavi ışıkla aydınlanmasını sağlamaya ve otizm farkındalığına destek vermeye davet ediyorum” dedi.

Cumhuriyet’te otizmin farkında

Gazetemiz çalışanlarıda otizmde farkındalık yaratmak için “Otizme Mavi Işık Yak” dövizleriyle ve mavi tişörtle destek verdi.

Barış engelleri birer birer aştı

İş arkadaşımız Şenay Çalışgan'ın oğlu Barış da engelleri birer birer aşan çocuklardan. Eğitime başladığında yoğun işitsel ve dokunsal hassasiyeti olan, seslere aşığı duyarlılık gösteren, isteklerini anlatamayn Barış şimdi potansiyelini şaşırtacak düzeyde ortaya koydu. Hızlı bir gelişim göstere Barış'la ilgili Psikolog Didar Bulut şunları belirtti: Barış iki kelimeli cümleler kurabiliyor. Kendi elini kullanarak işaret ediyor. İşaret edilen nesneyi söyleyebiliyor, söylenen nesneyi işaret edebiliyor. Masada istenen süre kadar oturup okunan hikayeyi dinliyor. Eğitmenleriyle ve grup eğitiminde birlikte olduğu çocuklarla; evde kardeşiyle oyunlar oynuyor. Diğer çocuklara dokunuyor; onlara sarılıyor. Kendisine dokunulmasına izin veriyor. Sırasını bekliyor. Birkaç sayıyı yazabiliyor. 30'a akadar olan sayıları tanıyabiliyor. Bağımsız olarak makas kullanabiliyor, düğme açıp kapatıyor, elini yüzünü yıkıyor, çamaşır asıyor, renklerin isimlerini söylüyor. Sesli oyancaklarla kulaklarını kapatmadan oynayabiliyor. Hatta kendi açıp kapatabiliyor.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr